Mitä yh­teis­tä on Pää­ta­lol­la ja Kimi Räik­kö­sel­lä?

<p>Kalle Päätalo on ollut kirjailija Antti Heikkisen suuresti jumaloima kirjailija 15-vuotiaasta penskasta lähtien. </p> <p>Johanna Laitinen toi juhlaan Gummerus Kustannuksen tervehdyksen.</p> <p>Kalle Päätalon omaiset istuivat kunniapaikalla. Tytär Riitta Päätalo kertoi puheenvuorossaan suvun nykyvaiheista. </p>
Kalle Päätalo on ollut kirjailija Antti Heikkisen suuresti jumaloima kirjailija 15-vuotiaasta penskasta lähtien.
Kalle Päätalo on ollut kirjailija Antti Heikkisen suuresti jumaloima kirjailija 15-vuotiaasta penskasta lähtien.
Kuva: Sisko Ojajärvi

Päätaloviikko huipentui upeaan lukijatapahtumaan ja pääjuhlaan lauantaina. Jokijärven Pölkky-teatterin katsomo täyttyi viimeistä sijaa myöten ja yleisöä riitti pihamaalle saakka. Tilaisuuden esiintyjät olivat aivan huippuluokkaa.

Johanna Laitinen toi Gummeruksen tervehdyksen, kirjailija Antti Heikkinen, professori Harri Mantila ja kirjailijan tytär Riitta Päätalo käyttivät kukin puheenvuoron. Taivalkosken kunnanjohtaja Kaisu Lehtinen-Nevalainen esitti tilaisuuden alussa kunnan tervehdyksen. Sekä kunnanjohtaja että Laitinen tunnustivat olevansa noviiseja Päätalon tuotannon lukijoina.

Päätalolla on tilillään yli 3,5 miljoonaa myytyä teosta. Laitinen kiitteli vuolain sanoin Päätalon lukijoita.

– Kirjallisuutta ei voi olla ilman lukijoita. Ilman lukijoita yksi historian tarina olisi jo unohtunut. Lukijat pitävät Kalle Päätalon ja hänen tarinansa elossa.

Antti Heikkiseltä ilmestyy lokakuussa Kallio-poika – Peilikuvassa Kalle Päätalo -kirja.

– Minulla on ollut elämässä kaksi Päätaloon liittyvää haavetta. Olisin halunnut tavata Kallen henkilökohtaisesti ja toinen toive oli päästä puhumaan Päätaloviikolle. Ensimmäinen ei koskaan toteutunut, mutta nyt olen täällä, Heikkinen aloitti.

Hän innostui jo nuorena poikana Päätalosta nähtyään Elämän vonkamies -elokuvan. Heikkinen kertoo samaistuneensa jo tuolloin vahvasti Jokijärveen ja Kallioniemeen.

–  Jo 15-vuotiaana penskana jumaloin Päätaloa kirjailijana isosti.

Heikkisen mielestä Kalle Päätalo on monien muiden suomalaisten suurmiesten ohella kokenut pölyttymiskohtalon, sillä nämä henkilöt sementoidaan turhan usein patsaiksi.

– Päätalon tuotannosta löytyisi vaikka kuinka paljon uusia näkökulmia, jotka olisivat ajankohtaisia myös nykypäivänä. Nuoremmat teatterintekijät - herätkää!

Parasta Päätalosta Heikkisen mukaan oli, että hän ei epäröinyt kirjoissaan kertoa omista elämän kommervenkeistä eikä epäonnistumisistaan.

– Sellaista miestä ei voi kun arvostaa.

Kalle Päätalon tytär Riitta Päätalo keskittyi puheenvuorossaan Päätalon kuoleman jälkeisiin vuosiin. Perhe olisi halunnut, että Tampereen kodista olisi tullut aikaa myöten taiteilijaresidenssi.

– Isä kuitenkin vastusti ajatusta, koska se olisi hänen mielestään häirinnyt naapureita liikaa.

Kalle Päätalon vaimo Leena kuoli vuonna 2005.

– Äiti ei koskaan toipunut isän kuolemasta. Siitä kolme vuotta myöhemmin kuoli nuorempi sisareni Elina. Nyt on suvusta jäljellä minä sekä Elinan ja minun lapset ja heidän kumppaninsa.

Riitan mukaan koko suku kerääntyy joka kesä Kallioniemeen, siitä on tullut perinne.

– Tänne meidän on ihan pakko päästä.

Riitta Päätalo kertoo kuunnelleensa viime aikoina paljon äänikirjoja.

– Olen viime aikoina kuunnellut Cheekiä, Michelle Obamaa ja Kimi Räikköstä. Terapeuttina olen kuullut niin ikään satoja elämäntarinoita. Ei heti tule mieleen, mitä yhteistä Räikkösellä ja isällä on. Löytyy kuitenkin, sillä menestyneiden ihmisten elämässä näyttää olevan yksi yhteinen piirre. Luja usko omaan asiaan ja yksi kannustava henkilö taustalla.

Fakta

Pääjuhla

Haminapäivä: vapaapäivä, sairaspäivä, poissa töistä.

Hemesti: heila, pelimanni.

Humeeti: järki, ymmärrys (Taivalkoski)

Ieti: rauha tehdä jotakin.

Ippara: miehisten tuntojen herääminen.

Kallas: vanhus, rahjus.

Kiilaruoka: jälkiruoka.

Kessäytyä: hapantua, härskiintyä.

Keuna: huonomaineinen nainen.

Loti: mukava

Lompit: grogi

Taaron: turhaan

Utimus: taitava, hanakka tekemään jotakin.

Illata: hyväkyä, ymmärtää (hyväksyä), peri tamperelainen

Ei maakan: Neitsyt Maria (voimasana)