Mo­ni­toi­mi­yrit­tä­jä Jari Suo­ra­nie­mi: “Täytyy ym­mär­tää tehdä asioita toisin”

-
Kuva: Sanna Karjalainen

2-vuotias saksanseisoja Minni tulee vastaan Jari Suoraniemen kotiovella.

– Se on minun tärkein työkaluni ajatellen syksyn metsästyksiä. Hankin tulevaisuutta ajatellen juuri toisenkin koiran, Suoraniemi kertoo.

Suoraniemen Seikkailupalvelut J&J Oy:ssa on kyse paljon muustakin kuin matkailupalveluista. Yrityksen toimintaan kuuluu myös autojen tuontia ulkomailta, kylmä- sekä pakkaskuljetuspalveluja, lämmitysjärjestelmien myyntiä sekä vakuutusten konsultointipalveluja.

– Olen monipuolinen yrittäjä. Jos jatkossakin haluaa pärjätä, täytyy ymmärtää tehdä asioita toisin kuin perinteisesti on totuttu tekemään.

Aikaisemmin Suoraniemi on työskennellyt opettajana Nilon koululla sekä tehnyt uraa myyntialalla. Yrityksensä hän perusti viime vuonna.

Vuonna 2017 Suoraniemen saama sairaskohtaus herätteli hänet järjestämään elämänsä uusiksi.

– Sain aivoinfarktin kotisohvalla. Lisäksi selän hermosärky oli paha ja jouduin syömään siihen kolmiolääkkeitä ison kasan päivittäin. Tajusin, että jos en tee jotain, tulevaisuus ei ole valoisa. Aloin harrastaa urheilua sekä satsasin kehonhuoltoon. Elämä ei saisi keskittyä negatiiviseen ajatteluun vaan ajatusten pitäisi koostua positiivisuudesta sekä mahdollisuuksista. Ja niin pitkään kuin on uskoa on toivoakin.

J&J Seikkailupalvelut tarjoaa esimerkiksi metsästämään tai kalastamaan haluaville pienryhmille aitoja luontokokemuksia, kertoo Suoraniemi.

– Tässä ei ole kyse massaturismista. Kun joku haluaa vaikka metsälle, kalalle tai katsomaan porohommia, minä lähden heidän kanssaan tai järjestän siihen jonkun luotettavan oppaan. Ryhmien täytyy kuitenkin olla pieniä, tilanteesta riippuen noin 1-5 hengen kokoisia.

Suoraniemi aikoo räätälöidä asiakkaille erilaisia paketteja. Paketeissa voi olla muutaman tunnin reissuja tai useamman päivän kokonaisuuksia, joihin voi kuulua useammanlaista toimintaa.

– Minulla on useita kuusamolaisia yhteistyökumppaneita. Jos asiakas esimerkiksi tarvitsee jotain välineitä reissulle, me haemme ne Tärpistä. Vannon verkostoitumisen nimeen, ja sitä tehdään Kuusamossa liian vähän, Suoraniemi lisää.

Elokuun alussa Suoraniemi palkkasi yritykseensä ensimmäisen työntekijän, myyntipäällikkö Taavi Oksasen. Oksasen vastaa lämmitysjärjestelmistä sekä Kuusamossa Suoraniemen mielestä vielä vähälle huomiolle jääneestä maastopyöräilystä.

– Pyöräsafarit aloitamme mahdollisesti jo tälle syksylle, Oksanen kertoo.

– Koska kaikki järki ei asu saman lakin alla, voisin ottaa mukaan uuden yhtiökumppaninkin. Aiemmin mukana ollut yrityskumppani jäi nimittäin pois kesän alussa ja sen jälkeen olen ollut melkoisen ylityöllistetty, Suoraniemi toteaa.

Matkailupalveluiden puolella asiakkaita ei vielä ole ollut. Muilta osin yrityksen toiminta on käynnissä.

– Matkailupalvelujen osalta olemme alkuperäisessä aikataulussa, toiminta lähtee käyntiin syksyllä 2019. Vielä on käytävä ensiapukurssi ja sitten kaikki on valmista. Kotisivut pitäisi vielä saada aikaiseksi, sillä toistaiseksi yritykseni löytyy vain Facebookista.

– Elintarvikkeiden kylmäkuljetuspuolella kalusto on kunnossa, mutta heikko hillasato on vaikuttanut siihen, ettei marjoja ole juuri kuljetettavaksi järkevään hintaan loppukäyttäjille. Samoin kävi viime talvena kalapuolella. Tässä on silti potentiaalia. Kuusamossa on paljon luonnontuotteita, joille on varmaan muuallakin kysyntää. Jos kuljetettavaa löytyy, auto lähtee ajamaan vaikka heti, Suoraniemi jatkaa.

Tuore yrittäjä on kohdannut jo muitakin haasteita.

– Byrokratia on välillä uskomatonta. Kun asiakkaan kanssa lähdemme reissuun, pitäisi paperissa lukea ajoreitit kohteeseen. Jos ajatus on, että asiakas vaikka tekee reissulla nuotion itse, paperissa lukee, etten saa silti antaa hänelle puukkoa.

Matkailupalveluihin vaikuttaa myös sää.

– Opastettua metsästysreissua ei ole välttämättä järkevää myydä kuukausia etukäteen, kun säästä ei ole mitään tietoa. Kaatosateella ei ole järkeä lähteä metsälle. Ainakaan saalismielessä, vaikka kastuminen on toki kokemus sinänsä, Suoraniemi naurahtaa.

Suoraniemi suhtautuu luottavaisin mielin yrityksensä tulevaisuuteen.

– Tässä matkailu- ja opaspuolessa ei minua muut voi täysin kopioida. Kellään ei ole samoja tarinoita kerrottavana niistä paikoista kuin minulla. Ja elämysmatkailulle on kysyntää! Monet ovat jo nähneet kaupunkielämän ja haluavat tulla lataamaan akkuja. Vuoden olen suunnitellut tätä kaikkea, nyt on aika pistää toiminta käyntiin.