Mainos: Tutustu Koillissanomat Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Moot­to­ri­kelk­kai­li­joi­den kolmas val­ta­kun­nal­li­nen leiri Kur­ki­jär­vel­lä – vä­hä­lu­mi­nen talvi vähensi osal­lis­tu­jien määrää

Harri Tyni Taivalkoskelta ajoi moottorikelkkaa Kurkijärvellä.
Harri Tyni Taivalkoskelta ajoi moottorikelkkaa Kurkijärvellä.
Kuva: Kimmo Kaltiokumpu / KS

Kuusamon moottorikelkkailijoiden yhdistys järjesti moottorikelkkaleirin viikonloppuna Kurkijärvellä. Moottorikelkkailijoille oli jo kolmatta kertaa kilpa-ajoon liittyviä luentoja ja väline-esittelyitä Kuusamossa. Tapahtumaa järjestävä Kati Pätsi kertoo, että muualla Suomessa ei vastaavia leirejä järjestetä saati sitten ulkomailla. Taka-ajatuksena järjestäjillä oli saada lajille lisää kilpailijoita, mutta muitakaan ei suljettu pois.

– Tämä on kolmas leiri meillä. Tällaisia ei ole Suomessa tai oikeastaan myöskään ulkomailla olenkaan, koska enduroa -ei oikein harrasteta muualla, sanoo Pätsi.

Jonkin verran vähemmän on väkeä, mutta se selittyy oudon talven syyksi.

Vähäluminen talvi vähensi osallistujien määrää hieman kahdesta viime vuodesta. Leiriläisiä oli viitisenkymmentä ja päälle huoltoporukkaa on paljon sekä vajaa kymmenen henkeä kouluttajia ja talkooporukkaa.

– Jonkin verran vähemmän on väkeä, mutta se selittyy oudon talven syyksi, kun lunta on normaalia vähemmän. Oikeastaan oli hyvä, että näin saatiin pienemmät ryhmäkoot, Pätsi arvioi.

Leiriohjelmaan kuului esimerkiksi kelkan päällä liikkumiseen keskittyvää mutka-ajo -harjoittelua, nopealta osuudelta tiukempaan mutkaan tulemista, jarrupatikkoajoa sekä liukkaiden osuuksien harjoittelua erilaisilla nopeuksilla ja erilaisissa tilanteissa.

– Teoriassa oli aiheena esimerkiksi kelkan säätämistä ja varusteisiin tutustumista ja sitä kuinka ajoharjoittelua kannattaa tehdä yksin.

Leiri oli yllättävän teoriapainotteinen. Opettajia oli monesta aiheesta.
Leiri oli yllättävän teoriapainotteinen. Opettajia oli monesta aiheesta.
Kuva: Kati Pätsi

Perjantaista sunnuntaihin kestäneellä leirillä oli peräti viisi valmentajaa, joista paikallisia olivat Kati ja Arto Pätsi. Karstulasta opastusta saapui antamaan Henri Marttinen, Sodankylästä Mikko Laine ja Rovaniemeltä Tero Lokka.

– Annoimme myös vinkkejä kelkkojen säätämiseen, kertoo ajo-opetusta antanut Pätsi.

Lisäksi opetusta antoi moottoripyöräenduron maailmanmestaruusluokan Marko Tarkkala.

– Se on mentaalipuolen valmennusta ja Tarkkala teettää persoonallisuustestin kelkkailijoille. Siten meillä on personal trainer kertomassa harjoittelusta ja muusta.

Sunnuntain kilpailuun ilmoittautui moni ensi kertaa.