Mu­siik­ki yh­dis­tää Ka­ja­vien suurta sukua – kon­ser­tis­sa 23 lau­la­jaa: lapsia, lap­sen­lap­sia ja lasten puo­li­soi­ta

Vesa Kajava (vas.), Teuvo Kajava ja lapsenlapset Oona, Julia, Venla, Veera, Aleksi, Tuukka ja Niko musiikki-illassa Posion seurakuntatalolla.
Vesa Kajava (vas.), Teuvo Kajava ja lapsenlapset Oona, Julia, Venla, Veera, Aleksi, Tuukka ja Niko musiikki-illassa Posion seurakuntatalolla.
Kuva: Pirkko Mäkelä

Yli kolme vuosikymmentä useaan otteeseen Posion seurakunnan kanttorin tehtäviä hoitanut Teuvo Kajava jäi maaliskuun alusta eläkkeelle seurakuntamestarin virasta. Kavajan musikaaliset lapset perheineen päättivät toteuttaa tapauksen kunniaksi konsertin, jossa esiintyi 23 suvun jäsentä: lapsia, lasten puolisoja ja lastenlapsia.

Mielimusiikillaan Teuvo Kajava halusi välittää iloa ja kiitollisuutta työtovereilleen ja kaikille seurakuntalaisille. Posiolla haluttiinkin saatella kanttori yhdessä leppoisille eläkepäiville, sillä sunnuntai-iltana Posion seurakuntasali täyttyi ääriään myöteen ihastuneista kuulijoista.

– Aloimme suunnitella tätä konserttia joulun aikaan Vesan kanssa. Saimme järjestettyä asiat niin, että kaikki lapset perheineen pääsivät paikalle. Oli hienoa saada yli 200 seurakuntalaista yleisöksi konserttiimme. Enempää ei saaliin juuri olisi mahtunutkaan, Teuvo Kajava iloitsee.

Kaikesta yhdessä tekemisen ilosta huolimatta Kajavan mieli oli sunnuntaina haikea.

– On haikeaa jättää hyvä työyhteisö. Kirkkokuoroa tulee erityisesti ikävä, Kajava kertoi.

Se, miten päivät jatkossa täyttyvät, on vielä kysmysmerkki Kajavalle.

– Eläkkeellä olemista en ole ehtinyt vielä miettiä tai suunnitella. Ensimmäisten eläkepäivien aikana sitä ei vielä oikein tajua, mitä tapahtuu. Tuntuu, että olisi vain lomalla. Mutta jos viihdymme Oulussa pidempään, niin voisin ehkä liittyä siellä johonkin kuoroon, Kajava pohdiskelee.

Teuvon vaimo Toini Kajava on tällä hetkellä virkavapaalla Posion seurakunnan talouspäällikön tehtävistä ja työskentelee Oulussa.

Kajavien koti tulee silti jatkossakin olemaan Posiolla.

Oli hienoa saada yli 200 seurakuntalaista yleisöksi konserttiimme. Enempää ei saaliin juuri olisi mahtunutkaan.

Konsertissa suvun jäsenet saattelivat Kajavan sävelin eläkkeellä. Salissa esiintyivät muun muassa Teuvo Kajava (laulu), Vesa Kajava (urut), Matti Kajava (kitara), Ari Kajava (huilu), lapsikuoro Pikkukajavat, aikuisten sekakuoro, viulistit Eija Kajava ja Anni Kajava sekä jousiorkesteri.

Musiikin lomassa kuultiin runoja Lauran lausumina.

Toini ja Teuvo Kajavan yhdeksästä lapsesta on seitsemän saanut musiikin perusopetusta Lapin musiikkiopiston sivutoimipisteessä Posiolla. Sivutoimipiste perustettiin vuonna 1988. Yhden lapsen viuluopinnot alkoivat Posion kansalaisopistossa Kuusamon musiikkiopiston opettajan Marek Pazdziorin johdolla.

Kajavien lahjakkaat lapset soittavat viulua, kitaraa, kannelta, pianoa, huilua, urkuja - ja tietenkin laulavat. Kajavien kaikki 24 lastenlasta ovat myös musikaalisia.

Lapset perheineen ovat levittäytyneet Siilinjärvelle, Jyväskylään ja Oulun seudulle.

Musiikista on tullut ammatti Siilinjärven johtavana kanttorina toimivalle Vesa Kajavalle, joka toi Posiolle mukanaan uudet virtuaaliurut, joita on helppo kuljettaa paikasta toiseen. Virtuaaliurkujen ääni on hämmästyttävän lähettä oikeaa kokemusta, sillä koko kuunteluympäristö on virtuaalinen.

Vesa Kajavalle virtuaaliurkujen soitto on uusi juttu. Hän kertoi soittavansa vielä perusasetuksilla, mutta virtuaaliuruissa voi valita minkä katedraalin uruilla soittaa.

Mahdollisuus on kuulla vaikkapa Pariisin Notre Damen isoja romanttisia urkuja.

– Ja virtuaaliurut viemme kohta pakettiautolla takaisin Siilinjärvelle. Ne mahtuvat aika pieneen tilaan, kun jalat irrottaa, Teuvo Kajava kertoo.