Mus­tal­ta­me­rel­tä Jää­me­rel­le Kuu­sa­mon kautta – Rau­ta­esi­rip­pu -pyö­rä­reit­ti osa Eu­roop­pa­lais­ta ver­kos­toa

-
Kuva: Miila Kankaanranta

Uusi Euroopan halki kulkeva pyöräilyreitti kulkee Kuusamon kautta. Hankkeen takana oleva entinen europarlamentaarikko, saksalainen, Michael Cramer pyöräili tutkimassa reittiä muutama vuosi sitten Kuusamossa yhdessä silloisen europarlamentaarikko Hannu Takkulan ja Euroopan parlamentin virkamies, skotlantilainen Morag Donaldsonin kanssa.

Iron Curtain Trail, suomeksi Rautaesirippureitti, kulkee Mustaltamereltä Jäämerelle ja sen ideana on esitellä nimensä mukaisesti Euroopan jakautumisen historiaa, ja myös maisemia ja paikallista kulttuuria.

– Idea syntyi siitä, että kylmän sodan aikana idän ja lännen erottava ns. rautaesirippu kulkee maanosan halki, selvitti Cramer käydessään Kuusamossa.

– Pyöräilyn ja erilaisten reittien suosio on jatkuvasti kasvamassa. Paikallisesti reitti avaa mahdollisuuksia matkailuyrittäjille.

Iron Curtain Trail -reitti sai keväällä Euroopan neuvoston kulttuurireittisertifikaatin. Reitti on myös osa Euro Velo -reitistöä. Tässä pyöräilymatkailuverkostossa on yli 60 000 kilometriä kansainvälistä pyöräreittiä, ja sen toivotaan valmistuvan vuoteen 2020 mennessä.

Kuusamossa ei kovin suuria havaintoja tätä pyöräilyreittiä hyödyntävistä matkailijoista ole ollut.

– Kuusamossa kehitetään kyllä pyöräilymatkailua, mutta olemme enemmän keskittyneet maastopyöräilyyn ja paikalliseen toimintaan, sanoo Rukan kävelykyläyhdistyksen toiminnanjohtaja Mats Lindfors.

– Olemme havainneet kyllä, että tällainen reitti on ja on hienoa, että Kuusamon läpi myös pyöräillään. Maantiepyöräilun ja pitkänmatkan pyöräilyn osalta olemme kuitenkin vielä kehitysvaiheessa.

Eurooppalaisten pyöräilijoiden kannalta ongelmallista ovat pitkät etäisyydet.

– Kainuusta Koillismaalle ei oikein ole minkäänlaisia palveluja pitkiin matkoihin ja sikäläiset pyöräilytoimijat kokevat tämän haasteellisena.

– Seuraamme kuitenkin miten tämä reitti herättää kiinnostusta ja katsotaan toimintaa sen mukaisesti.

Lue lisää Koillissanomien printistä tai katso näköislehdestä.

KS Fakta

Euroopan pyöräilyreittiverkostot

Rautaesirippureitin kehitti saksalainen europarlamentaarikkona työskennellyt Michael Cramer.

Reitin kokonaispituus on 10 400 kilometriä, josta Suomen osuus on 1700 kilometriä.

Euroopan neuvoston kulttuurireittisertifikaatti myönnetään reiteille, jotka täyttävät tietyt kriteerit: vähintään kolmelle maalle yhteinen teema, joka ilmentää eurooppalaista historiaa, perintöä ja nykykulttuuria. Lisäksi reittien tulee edistää kestävää matkailua, joka vaalii kulttuuriperintöä, maisemia ja ympäristöjä. Kyse on kulttuurin, kulttuuriperinnön ja matkailun yhteistyöstä.

Sertifikaatin saaneita reittejä on 38 ja ne kulkevat yli 50 maassa. Suomeen ulottuvat myös Hansa-, Viikinki- ja Pyhän Olavin reitit.

Euro Velo on European Cyclists' Federationin kehittämä Euroopan laajuinen pyörämatkailuverkosto, jossa on yli 60 000 kilometriä pyöräreittiä. Sen toivotaan olevan valmis vuoteen 2020 mennessä.

Suomessa kulkee kaikkiaan kolme Euro Velo -reittiä.