Mus­ta­saa­re­lai­nen perhe muutti vuo­dek­si Ru­kal­le, jotta pääsisi het­kek­si pois arjen ora­van­pyö­räs­tä – “Tämä on meidän seik­kai­lum­me”

Thomas, Sara Li ja Max Marius Humberset sekä Pia Lustig heidän Rukan kotinsa edessä. Perheen muuttaessa heidän vaasalaiset tuttavansa ihmettelivät, kuinka rohkea perhe onkaan lähtiessään vuodeksi uudelle paikkakunnalle. Lustig ja Humberset eivät kuitenkaan näe muuttoa rohkeuden mittarina. Löysimme vain motivaation lähteä hetkeksi pois normaalista arjesta, Lustig toteaa.
Thomas, Sara Li ja Max Marius Humberset sekä Pia Lustig heidän Rukan kotinsa edessä. Perheen muuttaessa heidän vaasalaiset tuttavansa ihmettelivät, kuinka rohkea perhe onkaan lähtiessään vuodeksi uudelle paikkakunnalle. Lustig ja Humberset eivät kuitenkaan näe muuttoa rohkeuden mittarina. Löysimme vain motivaation lähteä hetkeksi pois normaalista arjesta, Lustig toteaa.
Kuva: Sanna Karjalainen

Pakata ainoastaan tarpeellisimmat tavarat ja lähteä asumaan vuodeksi paikkakunnalle, josta ei tunne ketään. Näin teki Pia Lustigin ja Thomas Humbersetin perhe. He muuttivat kaksi viikkoa sitten Mustasaaresta vuodeksi Rukalle, jotta pääsisivät arjen ympyröistä hetkeksi muihin maisemiin.

Lustigin ja Humbersetin perheeseen kuuluu heidän lisäkseen kaksi lasta: 11-vuotias poika Max Marius ja 5-vuotias tytär Sara Li. Into muuttaa vuodeksi juuri Rukalle heräsi Max Mariuksen harrastuksen, laskettelun, kautta.

– Olemme olleet Max Mariuksen kanssa täällä leireillä kolmella kaudella yhteensä kaksitoista viikonloppua. Naiset olivat aina kotona. Jossain kohtaa tuli ajatus, että hei, entä jos asuisimmekin täällä, Thomas Humberset kertoo.

– Mietimme tätä kahden vuoden ajan. Aluksi aika ei ollut oikea. Nyt elämässämme on ollut paljon ihmisiä, jotka ovat inspiroineet meitä toteuttamaan ajatuksen. Minulla on paljon kollegoja, jotka ovat pitäneet kehitysvuoden: he ovat olleet poissa töistä, tekemässä aivan jotain muuta, taustoittaa Lustig.

Puoli vuotta sitten perhe päätti, että he todella haluavat lähteä Mustasaaren kodistaan vuodeksi.

Vuodeksi toiselle paikkakunnalle muuttamisen yleisyydestä ei ole tilastotietoa, mutta tapa vaikuttaisi olevan kasvava trendi, kertoo aluekehittämisen konsulttitoimsto MDI:n asiantuntija Timo Aro.

– Viitteitä yleistymisestä on. Ainakin ilmiöstä puhutaan nyt enemmän kuin aikaisemmin.

Aro arvelee, että yleisin syy ajallisesti rajattuun maisemanvaihdokseen on työelämän stressaavuus.

– Kun töissä olemme yhä useammin vaatimustason ylärajoilla, moni haluaa mahdollisuuden saapuessa vaihtaa maisemaa. Osa muuttaa Suomen sisällä, osa muuttaa ulkomaille. Yleensä paikkakunnan määrittävät joko läheiset ihmissuhteet tai erilainen ympäristö, jossa on toivotut vapaa-ajanviettomahdollisuudet. Muuttajat saavat tauon omasta normaalistaan.

Lustigin ja Humbersetin tapauksessa Rukalle houkutteli luonto.

– Täällä voimme tehdä kaikkea, mistä nautimme. Vaellus, maastohiihto, kaikki luontoon liittyvä. Tuntuu, että jo nyt olemme viettäneet enemmän aikaa perheenä kaikkea uutta tutkien!, Lustig iloitsee.

– Toisaalta olisimme voineet lähteä hakemaan harrastusmahdollisuuksia myös Ruotsista tai läheltä kotipaikkaani Norjasta. Silloin vuosi ei kuitenkaan olisi ollut lapsille ja minulle kielikylpyä, Humberset lisää.

Suomenruotsalaisessa perheessä Pia ja Max Marius osaavat suomea, mutta Sara Li ja Norjasta kotoisin oleva Thomas eivät puhu kieltä juurikaan.

Entä mitä tapahtuu kehitysvuoden jälkeen? Sitä kukaan perheenjäsenistä ei osaa vielä sanoa.

– Sitten katsomme, mitä teemme. Olemme vain kiitollisia, että kaikki on mennyt hyvin. Joka aamu, kun herään, katson Rukatunturia ja ajattelen, että vau. On innostunut ja odottava fiilis, tämä on meidän seikkailumme, Lustig summaa.

Juttu on julkaistu kokonaisuudessaan Koillissanomissa 14.8.2019. Lue se printistä tai näköislehdestä.