Mus­to­sel­le Beet­ho­ven on kaik­kein suurin viisain ja rohkein

Olli Mustonen jatkaa Beethovenin pianosonaattien sarjaansa myös Kuusamossa ja soittaa tänään konsertissaan neljä Beethovenin pianosonaattia numerot 3, 13 (Pateettinen), 27 ja 28. Mukana on siis kattaus säveltäjän musiikin nuoruutta sekä kypsää keski-ikää että myöhäiskautta. Beethovenin 32 pianosonaatista on moneen lähtöön ja monet suuret pianistit ovat niitä esittäneet ja jopa erillaisina sykleinä jopa ne kaikki. Beethovenhan oli itse konsertoiva pianisti, joten monet hänen pianosonaateistaan ovat tunnustuksellisia ja hyvin poikkeuksellisia teoksia jopa itse Beethovenille.

Mustoselle Beethoven on maailman syvällisintä ja filosofisinta musiikkia, mutta samalla myös maailman hauskinta. ”Kukaan muu ei olisi voinut kirjoittaa yhtään näistä sonaateista. Beethovenin persoona ja musiikki ovat yhtä, ja niistä huokuu ihmeellinen valoisuus, suuri viisaus ja rohkea suoruus”.

Mustonen ei ole ainoa muusikko, joka pitää Beethovenia kaikkien aikojen suurimpana säveltäjänä. Beethovenin nimiin ovat vannoneet monet säveltäjät ja esittävät taiteilijat ympäri maailman. Varmaa onkin, että ei sen koommin Beethoven kuin Mustonenkaan jätä ketään kylmäksi kun kello lähestyy seitsemää tiistai illalla ja Oulankasalin valot osoittavat Olli Mustosen ohella Steinwayn kiiltävää mustanpuhuvaa kylkeä.

Olli Mustonen, piano
Kuusamotalon Oulankasalissa 19.11. Ti klo 19
Beethoven Pianosonaatit nro 3, 13 (Pateettinen), 27 ja 28.