Näin koil­lis­maa­lai­set edus­ti­vat Linnan juh­lis­sa - katso kuvat heidän juh­la­tyy­lis­tään

Kuusamolainen opettaja Anu Vartiainen oli valinnut Linnaan ylleen ystävänsä äidin puvun 1970-luvulta. Vartiainen tuli Linnaan yhdessä puolisonsa Petri Vartiaisen kanssa. Kuusamolaisen kirjailijan Minna Rytisalon hiuskoristeessa oli ripaus pohjoista luontoa, mäntyä ja kanervaa. Rukakeskuksen toimitusjohtaja Ville Aho ja vaimonsa Miia Aho olivat innoissaan Linnan hyväntuulisesta juhlahumusta, vaikka tungosta riittikin.
Kuusamolainen opettaja Anu Vartiainen oli valinnut Linnaan ylleen ystävänsä äidin puvun 1970-luvulta. Vartiainen tuli Linnaan yhdessä puolisonsa Petri Vartiaisen kanssa.
Kuusamolainen opettaja Anu Vartiainen oli valinnut Linnaan ylleen ystävänsä äidin puvun 1970-luvulta. Vartiainen tuli Linnaan yhdessä puolisonsa Petri Vartiaisen kanssa.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Linnan juhlien teemana oli tällä kertaa tieto ja yhteiskunnallinen keskustelu. Juhliin oli kutsuttu noin 1800 vierasta, joista noin 200 oli kutsuttu tieto- ja yhteiskunnallinen keskustelu -teeman puitteissa.

Juhlahumussa nähtiin myös koillismaalaisia. Mukana oli kuusamolainen kirjailija Minna Rytisalo sekä taivalkoskelaislähtöinen siivousalan yrittäjä Saana Tyni.

Linnan hyväntuulisessa tungoksessa nähtiin myös kuusamolainen Anu Vartiainen, jonka tekemä Pojat lukevat pojille -projekti poiki myös Vuoden opetus -kisan palkinnon. Ammattiopistossa äidinkieltä ja ruotsia opettava Vartiainen saapui juhliin puolisonsa Petri Vartiaisen kanssa.

– Tämä on ollut melkoista hulinaa, Vartiainen naurahti.

Itsenäisyyttä oli juhlimassa myös Rukan ja Pyhätunturin toiminnasta vastaava Rukakeskuksen toimitusjohtaja Ville Aho vaimonsa Miia Ahon kanssa.

Linnan hälyisä, mutta hyväntuulinen tunnelma sai kehuja Miia Aholta. Molemmat kertoivat viihtyvänsä juhlissa erinomaisesti.

– Etsin paikkauspalvelua, sillä paidastani katosi yksi nappi. Sellainenkin täällä kuulemma on, Ville Aho naurahtaa.

Pääkaupunkiseudulla asuva Aho viettää pohjoisessa noin sata päivää vuodessa. Hänellä ei ole sukujuuria pohjoiseen, vaan yhteys Rukaan syntyi Ahon isän, Juhani Ahon ostettua Rukakeskuksen 1970-luvulla. Sittemmin Rukakeskus on siirtynyt nuoremman Ahon haltuun.

Eritoten hän viettää perheineen aikaa Rukalla, jossa heidän mökkinsä sijaitsee. Pyhätunturilla hän käy työreissuilla, mutta Ruka on ykkönen.

Aho kertookin, että aikoo suunnata Linnan juhlien hälyn jälkeen heti seuraavana päivänä kohti Koillismaata.

– Kyllä Koillismaalla kaikki on parempaa, on lunta ja pääsee hiihtämään, Aho naurahtaa.