Naisten me­lon­nas­sa Ou­lan­gal­la syötiin hyvin - luon­toa, kult­tuu­ria ja ruokaa ni­vo­taan myy­väk­si ko­ko­nai­suu­dek­si

Anne Mikkola (edessä) meloi yhdessä tapahtuman ideoijan ja johtajan Anne Murron kanssa. Mikkola työskentelee Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliiton MTK:n käynnistämässä ruokavientihankkeessa.
Anne Mikkola (edessä) meloi yhdessä tapahtuman ideoijan ja johtajan Anne Murron kanssa. Mikkola työskentelee Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliiton MTK:n käynnistämässä ruokavientihankkeessa.
Kuva: Reino Hämeenniemi

Hyvä ruoka matkailuelämyksen osana oli yhtenä teemana tämänvuotisessa Naisten melonnassa. Nelisenkymmentä melojaa rantautui Oulankajoelta lauantaina iltapäivällä Nurmisaarenniemen tulipaikalla odottavalle erityisen monipuoliselle lounaalle.

Melontatapahtuman ideoijan ja johtajan Anne Murron kanssa melonut Anne Mikkola työskentelee Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliiton MTK:n käynnistämässä hankkeessa. Sillä tavoitellaan ruokaviennin kasvua yhteistyössä ja synergiassa Food From Finland -ohjelman kanssa.

– Matkailijalla esimerkiksi Kuusamoon tulon yleisin motiivi varmaankin on luonto. Mutta suomalaiseen kulttuuriin tutustumista voidaan vahvistaa esimerkiksi paikallisen ruoan ja siihen liittyvien elämysten kautta, Mikkola sanoi.

– Entistä enemmän matkalle lähdetään myös ihan ruoan vuoksi.

Ruokamatkailussa korostetaan paikallisuutta, puhtautta ja luovuutta. Ne tulivat Nurmisaarenniemen tarjoilussa hyvin esille, Mikkola totesi.

Yhteistyö Anne Murron ja Italiassa asuvan kulttuurialan yrittäjä Eija Tarkiaisen kesken johti keväällä Slow Food -pöytäkunnan perustamiseen Kuusamoon. Siinä on mukana nyt 11 yrittäjää.

Tarkiainen oli Naisten melonnassa tulkkina kahdelle italialaistoimittajalle, jotka olivat mukana verkostotyön tuloksena.

La Stampa -sanomalehdelle työskentelevä Roberto Maggio uskoi juttunsa tavoittavan paperi- ja verkkolehdessä yhteensä miljoona ihmistä. Hän aikoi tarjota juttua myös muihin italialaismedioihin.

Melonnan lounastauko pidettiin Nurmisaarenniemen tulipaikalla Oulankajoen itärannalla. Tässä tuoksuu paitsi savu myös kypsyvä poronkäristemakkara. Kampanisut olivat joillekin suomalaisillekin uusi tuttavuus.
Melonnan lounastauko pidettiin Nurmisaarenniemen tulipaikalla Oulankajoen itärannalla. Tässä tuoksuu paitsi savu myös kypsyvä poronkäristemakkara. Kampanisut olivat joillekin suomalaisillekin uusi tuttavuus.
Kuva: Reino Hämeenniemi

Kirkkonummelta melontaan osallistunut Annika Pudas kertoi lähteneensä matkaan sen tuloksena, että hyvä ystävä oli osallistunut aikaisemmin ja kertonut melonnan olevan ”ainutlaatuinen juttu”.

– Meitä on täällä nyt viiden naisen ryhmä, jotka käymme Kirkkonummella aina sunnuntaiaamuisin reippaan kahdeksan kilometrin lenkin. Kanooteissa olemme ensimmäistä kertaa elämässä.

– On ollut ihan fantastista. Myös Riisitunturin retki, jolla kävimme omatoimisesti perjantaina, oli ihana. Innostuimme, että seuraavaksi voisimme tulla Karhunkierrokselle.