Na­ker­taa­ko Peppi Poro Kaapo Karhun kan­na­tus­ta? Yl­lät­tää­kö Helmi He­vo­nen? – Lapset ää­nes­tä­vät omissa eu­ro­vaa­leis­sa

-

Lapset pääsevät äänestämään lastenvaaleissa europarlamenttivaalien yhteydessä Kuusamossa ja ympäri Suomen. Lasten vaalien äänestyspisteitä löytyy eurovaalien aikana ympäri maata, aina Hangosta Kuusamoon saakka. Kuntia on mukana yli 30.

Suomen Nuorkauppakamarit ry, Porin kaupunki ja Kuntaliitto kokoavat yhdessä valtakunnallisen ehdokasasettelun, jossa fiktiiviset eläinhahmot kilpailevat lasten äänistä päästäkseen matkalle Eurooppaan.

Paikoista kamppailevat muun muassa Peppi Poro, Pasi Pöllö ja Kaapo Karhu. Ehdokkaita on luonnehdittu muutamin sanoin esimerkiksi Kiira Kettu: "Viekkalta Kiiralta löytyy ratkaisu pulmaan kuin pulmaan."

Lapsi voi äänestää vanhemman tai muun aikuisen opastuksella. Kaikkien paikkakuntien lasten vaalien tulokset lasketaan yhteen ja voittaja julkistetaan varsinaista vaalipäivää seuraavalla viikolla. Voittavan hahmon terveiset viedään myös Euroopan parlamenttiin valittaville Suomen edustajille.

– Toivomme, että perheen pienimpien into päästä vaikuttamaan lapsille mieluisaan asiaan vetää mukanaan myös heidän vanhempansa käyttämään ääntään EU-vaaleissa, pohtii Suomen Nuorkauppakamareiden puheenjohtaja Ellimaija Ahonen.

– Haluamme paikallisesti olla innostamassa äänestämiseen ja tekemässä vaaleista ja äänestämisestä kaikkien yhteistä tapahtumaa. Toivomme, että mahdollisimman moni kuusamolainen lapsi saa mukavan kokemuksen äänestämisestä, mikä kannustaa tulevaisuudessakin äänioikeuden käyttämiseen, kertoo Kuusamon Nuorkauppakamarin puheenjohtaja Tytti Taivalkoski.

Kuusamon Nuorkauppakamari järjestää Kuusamossa äänestyksen lapsille yhteistyössä Kuusamon kaupungin kanssa seuraavasti:

Kuusamotalo: 15.05. - 17.05.2019 09:00 - 20:00, 18.05. - 18.05.2019 09:00 - 13:00, 19.05. - 19.05.2019 12:00 - 16:00, 20.05. - 21.05.2019, 09:00 - 20:00, 26.05.2019 09:00 – 20:00

Ensimmäiset lasten vaalit järjestettiin Porissa kuntavaaleissa 2017. Idea vaaleihin lähti liikkeelle Facebook-päivityksestä, jossa turhautunut äiti tuskaili, kun lapsi ei ollut saanut pudottaa äidin äänestyslipuketta vaaliuurnaan. Nyt lasten vaalit on järjestetty Porissa kolmesti.

– Toiveenamme on järjestää lasten vaalit seuraavissa kuntavaaleissa vielä isommin. Olemme jo viritelleet ajatuksia Nuorkauppakamarin ja Kuntaliiton kanssa vuoden 2021 vaaleja varten, kertoo Porin kaupungin viestintäyksikön päällikkö Salla Rajala.

Ilmiön levittämiseen on hyvät edellytykset, sillä Kuntaliitolla on vahvat jäsenverkostot ja Suomen Nuorkauppakamareilla on kymmenien vuosien kokemus valtakunnallisten konseptien levittämisestä. TET-työelämään tutustuminen on tästä hyvä esimerkki.