Nap­paa­ko Kin­nu­sen Pintti tai Ry­ti­sa­lon Rouva C Bot­nia-pal­kin­non? - Voit­ta­ja selviää lo­ka­kuus­sa

Minna Rytisalo ja Tommi Kinnunen ovat ehdolla Botnia-kirjallisuuspalkinnon saajaksi.

Botnia-ehdokkaiden 2019 nimet julkistettiin viime viikonloppuna Oulun kirjailijaseuran järjestämillä Pop-up-kirjamessuilla Oulun keskustassa.

Minna Rytisalon Rouva C. tarinoi näkyväksi nuoren, mutta iän ja kokemusten myötä vähitellen kypsyvän naisen elämää intohimoineen, haluineen, kipuineen ja suruineen Minna Canthille, yhdelle Suomen merkittävimmistä kansalliskirjailijoista.

Rouva C. luo kirjallisuusinstituution jalustalle asettamasta ja siten jo hieman jähmeäksi käyneestä ja pölyttyneestä kansallisesta ikonista lihaisan ja verevän naisen, joka on ajatuksineen aito ja vilpitön, jännittävä ja kiehtova henkilö, raati kuvailee.

Lukija alkaa arvostaa kansalliskirjailijaa aivan uudella tavalla ihmisenä, jonka olisi halunnut tuntea. Näin romaania varten rakennettu kuvitteellinen elämäntarina tekee palveluksen sekä lukevalle Suomen kansalle että Minna Canthin kirjailijakuvalle.

Tommi Kinnunen kuvaa kolmannessa romaanissaan Pintti pientä yhteisöä tutulla taidolla.

– Ajankuvan Kinnunen hallitsee tälläkin kertaa varmasti. Romaanin tarina asettuu uomaansa siten, että se virtaa karahtamatta niihinkään kiviin, joita joku toinen kertoja ei kykenisi välttelemään, perustelee raati.

Lukija tuntee olevansa etuoikeutettu päästessään niin liki romaanin henkilöiden ajatuksia ja tunteita. Lukiessa tuntuu välillä, kuin seuraisi kaikkea sitä omin silmin, ja tässä onkin kirjailijan vaade: sinun pitää kokeman kaikki se, mitä kukin kuvatuista.

Kinnusen kerronnan taidokkuus pakottaa joissakin kohdin laskemaan teoksen käsistä: on pysähdyttävä hetkeksi ja annettava pulssin tyyntyä. Toisessa kohdin sen tekee, koska on annettava juuri luetun kuin tuoksua ympärillä.

Muut palkintoehdokkaat ovat Mari Ahokoivun Oksi, Anssi Jokirannan, Pekka Juntin, Anna Ruohosen ja Jenni Räinän Metsä meidän jälkeemme, Essi Kummun ja Marika Maijalan Häätanssit, Mikko Moilasen Suomen pyövelit, Pauliina Vanhatalon Tuulesta temmattu elämä sekä Maarit Verrosen Hiljaiset joet.

10 000 euron arvoinen Botnia on palkintona poikkeuksellinen. Ehdolle voidaan hyväksyä mitä tahansa kirjallisuuden lajia edustava teos. Lisäksi kielirajausta ei ole – riittää että tekijä asuu tai on kotoisin Pohjois-Pohjanmaalta. Samalla Botnia on arvoltaan suurin suomalainen kirjallisuuspalkinto, joka voidaan myöntää sarjakuvateokselle.

Kilpailun ehdot täyttäviä teoksia oli tänä vuonna lähes 90, joten raadin tehtävä oli mittava – etenkin kun listalla oli proosaa, lyriikkaa, tietokirjoja ja elämäkertoja, lasten- ja nuortenkirjallisuutta sekä sarjakuvia.

Raadin puheenjohtaja, professori Sanna Karkulehto kertoo, että Botnia-palkinnosta kilpailevan kirjallisuuden taso on erittäin korkea.

– Tuntuu, että tämän kovimman kärjen eli korkealaatuisen, kansainvälisen tason kirjallisuuden määrä kasvaa kilpailussa vuosi vuodelta. Raadin tämänvuotinen ehdokkaiden asettamistehtävä oli kuin uuvuttava jännitysnäytelmä. Monipolvisen ja mutkikkaan neuvottelun raati päätyi kuitenkin lopulta yksimielisesti sääntöjen sallimaan kahdeksaan teokseen.

Fakta

Botnia-palkinto

Oulun kirjailijaseura ry:n vuosittain myöntämä palkinto teokselle, jonka tekijä on kotoisin Pohjois-Pohjanmaalta tai toimii siellä.

Seuran hallituksen nimeämä valintaraati nimeää voittajan.

Minna Rytisalon Lempi voitti palkinnon vuonna 2017.