Näy­tel­mä monelle arasta ai­hees­ta – Kuu­sa­mon Näyt­tä­möl­lä on alkanut uuden näy­tel­män har­joi­tuk­set.

Jaana Saarinen on kuusamolaisille tuttu, pitkän linja teatterialan ammattilainen.
Jaana Saarinen on kuusamolaisille tuttu, pitkän linja teatterialan ammattilainen.
Kuva: Mikko Halvari

Kuusamon Näyttämön väki tarttuu marraskuun alussa ensi-iltaan tulevassa näytelmässä arkaan aiheeseen. Kiti Kokkosen käsikirjoittama näytelmä 3 h + k kertoo lapsettomuudesta tragikomedian keinoin. Näytelmän ohjaa Jaana Saarinen, ja ensimmäinen harjoitusjakso hänen johdollaan on jo viety loppuun.

Näytelmässä nelikymppinen Ronja on myymässä miehensä Laurin kanssa lapsuudenkotiaan. Pariskunta yrittää selviytyä arjesta aseinaan erinomaisen vilkas mielikuvitus, ulkovarasto sekä äidin lankapuhelin.

Ronja tekee tiliä vahvan äitinsä kanssa, hän haluaa lasta, etsii itseään ja tutustuu uudestaan lapsuuden ystäväänsä Maaritiin, joka on kiinteistönvälittäjä.

Ronjan mies Lauri on sopivalla tavalla omistushaluinen ja terveellä tavalla mustasukkainen viisas, suomalainen mies. Hän on syvällinen ja sielukas, mutta ei liian herkkä eikä myöskään naisellinen.

Kuusamossa Ronjan roolia esittää Riikka Säkkinen ja Lauria Janne Korva. Ronjan äidin roolin on saanut esitettäväkseen Merja Dantso ja Ronjan ystävätärtä Maaritia esittää Tiina Koskela-Janhunen.

Jaana Saarinen ei ole kuusamolaisille vieras, sillä hän ohjasi vuonna 2015 näytelmän Kaaos.

– Viihdyn täällä, meillä on mukava porukka, jonka kanssa saa tehdä töitä, Saarinen sanoo.

Janne Korva on samaa mieltä. Mikä vetää miestä näyttämölle?

– Kait se on perimmäinen tarve tulla nähdyksi ja kuulluksi. En ole näyttämöllä omana itsenä vaan toisen henkilön hahmona, Korva kommentoi.

Riikka Säkkiselle ja Merja Dantsolle näytteleminen tuo mukavan lisän elämään. He ovatkin olleet Kuusamon Näyttämön riveissä pitkään samoin kuin näytelmän tuottajana toimiva Silja Mustonen.

– Kun täällä tehdään teatteria, puhutaan samalla kaikesta mahdollisesta maan ja taivaan välillä.

Vaikka 3 h + k -näytelmän aihe on vakava, se on samalla Saarisen mukaan myös hauska.

Hän siitä kummallinen teatterialan ammattilainen, että ymmärtää myös ihmisiä, jotka eivät halua tulla katsomaan yhtä ainoaa näytelmää.

– Ei ole pakko, mutta saa tulla.

Kuusamolaiset teatterin tekijät vahvistavat, että lähes jokaiseen näytelmään saapuu aina sellaisiakin ihmisiä, jotka eivät ole ennen käyneet.

Siksikin on hyvä, että tehdään erilaisia näytelmiä monenkirjavista aiheista.

– Tässä näytelmässä ei naureta lapsettomuudelle, mutta siinä pyritään tuomaan asiat myös huumorin keinoin. Kaikille asioille löytyy aina monenmoista kosketuspintaa, Saarinen muistuttaa.

Kuusamon Näyttämöllä on pitkä perinne, ja jäseniä sillä on tällä hetkellä 101. Marraskuussa ensi-iltaan tulevan 3 h + k -näytelmän valoista ja äänistä vastaa Oliver Tuloisela, puvustosta Merja Käkelä ja julisteen on tehnyt Vesa Tyni.

Toivotaan paljon hyviä harjoituksia ja sitten marraskuussa joukolla katsomaan, miltä lopputulos näyttää.