Juuri nyt: Pölkky hukkasi mah­dol­li­suu­ten­sa 3-0-voit­toon Hä­meen­lin­nan noustua kol­man­nes­sa erässä takaa ohi, nel­jän­nen erän voiton myötä pisteet jäivät kui­ten­kin Kuu­sa­moon

Joko luit: Matti Suur-Ha­ma­ri Linnan juhliin kol­mat­ta kertaa – kil­pa­uran­sa päät­tä­nyt pa­ra­lu­mi­lau­tai­li­ja ryhtyi ur­hei­lu­vä­li­ne­myy­jäk­si: "Olen opet­te­le­mas­sa ta­val­li­sen ihmisen arkea"

Mainos: Koillissanomien joulutarjous: Koillissanomat Digi + Lehti 2 kk vain 35 euroa, tilaa tästä!

Nel­jän­tien­ris­teys siirtyy näyt­tä­möl­le – Esitys uuden teat­te­ri­sa­lin ava­jais­näy­tös

Viivi Skog ja hänen äitinsä Silja Mustonen kuuntelivat tarkkaavaisina ohjaaja Ahti Ahosen näyttelijöille esittämiä ohjeita. Kätilö-Mariaa esittävä Maria Mustonen (vas.) kertoo olevansa ikionnellinen haastavasta roolistaan. Nuorta Mariaa esittää näytelmässä hänen tyttärensä Silja Mustonen. Puvustaja Merja Käkelä otti Heikki Siikaluoman mitat ylös apteekkarin asua varten. Ohjaaja Ahti Ahonen ja Kuusamon Näyttämön näyttelijät saivat vastikään runsaasti tietoa entisajan kätilön työskentelyolosuhteista ja käytössä olleista terveydenhuollon menetelmistä kuusamolaiselta eläkkeellä olevalta terveydenhoitaja Ebba Ahoselta.
Viivi Skog ja hänen äitinsä Silja Mustonen kuuntelivat tarkkaavaisina ohjaaja Ahti Ahosen näyttelijöille esittämiä ohjeita.
Viivi Skog ja hänen äitinsä Silja Mustonen kuuntelivat tarkkaavaisina ohjaaja Ahti Ahosen näyttelijöille esittämiä ohjeita.
Kuva: Siru Väisänen

Kuusamon näytelmäversio ei ole ensimmäinen Neljäntienristeyksestä tehty teatterisovitus, vaan ensimmäisenä romaanin toi näyttämölle Kinnusen nykyinen kotikaupunki Turku, jonka kaupunginteatterissa Neljäntienristeys sai kantaesityksensä tammikuussa 2016. Viime vuoden aikana spektaakkeli on esitetty myös Kotkan kaupunginteatterissa ja tämän vuoden alkupuoliskolla oopperaversiona Oulun kaupunginteatterissa.

Kuusamon Näyttämön tulevan esityksen ohjaa Oulun kaupunginteatterista eläkkeelle jäänyt teatteriohjaaja Ahti Ahonen. Hän on tehnyt Kuusamon Näyttämön kanssa yhteistyötä ennenkin, ensimmäisen kerran jo 1980-luvulla, jolloin Näyttämö harjoitteli ja esitti Aleksis Kiven kirjoittaman näytelmän Nummisuutarit.

– On ollut mukava huomata, että myös tässä uusimmassa näytelmässä on edelleen mukana joitakin samoja näyttelijöitä kuin Nummisuutareissa. Ja onhan niitä yhdessä tehtyjä näytelmiä ollut muitakin, taitaa olla toista kymmentä kaiken kaikkiaan vuosien kuluessa, Ahonen muistelee.

Ahosen mukaan tuleva Neljäntienristeys-näytelmä myötäilee eniten sen ensimmäistä näyttämösovitusta eli Turussa esitettyä näytelmää.

– Olen minä sitä vähän peukaloinut, Ahonen myöntää, mutta kertoo tehneensä muutokset hienovaraisesti ”hansikkaat kädessä”. Muutokset ovat olleet tarpeen, jotta versio saadaan sovitettua paremmin Kuusamo-opiston tiloihin ja Kuusamon Näyttämön henkilöresursseihin. Isoa Turun kaupunginteatterissa esitettyä spektaakkelia kun ei voi tuoda Kuusamoon ihan sellaisenaan.

– Näytelmään tarvittavista mieshenkilöistä on Kuusamossa vähän uupelo. Suurimpana haasteena meillä on kuitenkin esitystilan pieni koko, Ahonen kertoo.

Näytelmän dramaturgiaan tehtävistä isommista muutoksista Ahonen on sopinut romaanin kirjoittajan kanssa.

– Tommin kanssa olen sopinut, että Kuusamon esitystä laajennetaan vielä hieman enemmän ajassa. Neljäntienristeyshän kertoo eri-ikäisistä ihmistä eri elämänvaiheissa, ja tässä tulevassa esityksessä tätä aikajanaa on siis vielä hieman jatkettu, Ahonen kertoo.

Ajassa laajentamisen vuoksi Kuusamon versioon tarvittiin kaksi kätilö-Mariaa. Nuorta Mariaa esittää Silja Mustonen ja vanhaa Mariaa hänen äitinsä Maria Mustonen.

Kuusamon Näyttämön puheenjohtaja Heikki Siikaluoma kertoo olevansa tyytyväinen siihen, että harrastajateatterin avuksi saatiin teatterin ammattilaisia, kuten ohjaaja Ahonen. Myös lavastuksen on suunnitellut ammattilainen, kuopiolainen Juhani Parviainen. Lavastuksen toteuttaa Kari Hujanen työryhmineen.

– Neljäntienristeys on Kuusamon Näyttämölle iso satsaus niin taloudellisesti kuin muutenkin. Vaikka sali on pieni, niin esityksen taiteellisesta vaikutelmasta ja yleisölle tarjottavasta elämyksestä ei ole tarkoitus tinkiä. Teemme parhaamme, että saamme esityksestä hyvin näyttävän, Siikaluoma kertoo.

”Näytelmään tarvittavista mieshenkilöistä on Kuusamossa vähän uupelo.
”Neljäntienristeys on Kuusamon Näyttämölle iso satsaus.

Tommi Kinnusen vuonna 2014 ilmestyneen samannimisen romaanin pohjalta dramatisoitu näytelmä.

Esitetty 2016–2017 Turun, Kotkan ja Oulun kaupunginteattereissa (Oulussa oopperana)

Kuusamon Näyttämön esityksen ensi-ilta 3.11. klo 18 Kuusamo-opiston uudistetussa teatterisalissa. Tämän jälkeen esityksiä vielä noin 24 marraskuun 2017 ja helmikuun 2018 välisenä aikana.

Kuusamon esityksen työryhmä: Ohjaaja Ahti Ahonen, tuottaja Sinikka Siikaluoma, lavastussuunnittelu Juhani Parviainen, lavastuksen toteutus Kari Hujanen ja työryhmä, ääni- ja valosuunnittelu Oliver Tuloisela, puvustus Merja Käkelä ja työryhmä, tarpeistonhoito Sari Ervasti ja Elina Latva-Kurikka.