Nis­sin­vaa­ran puu­ha­mies siirtyy syr­jem­mäl­le – Ari Oi­ka­rai­nen kiit­te­lee pää­tök­sen­te­ki­jöi­tä: missään ja kukaan ei tyr­män­nyt mitään aja­tus­ta

Ari Oikarainen rajavartiomestari evp, Kimmo Kohvakka pelastusylijohtaja Sisäministeriö pelastusosasto, Kirsi Mäkinen maa ja metsätalousministeriö Valtioneuvosto, Jukka Mäkitalo työ ja elinkeinoministeriö Valtioneuvosto.
Ari Oikarainen rajavartiomestari evp, Kimmo Kohvakka pelastusylijohtaja Sisäministeriö pelastusosasto, Kirsi Mäkinen maa ja metsätalousministeriö Valtioneuvosto, Jukka Mäkitalo työ ja elinkeinoministeriö Valtioneuvosto.
Kuva: Ari Oikarainen

Nissinvaaraan vuonna 1988 talon rakentanut Ari Oikaraista voi hyvällä syyllä luonnehtia Kuusamon kylätoiminnan veturiksi. Hän tarttui määrätietoisesti ja rakentavalla otteella ensin maamiesseuran toimintaan ja sitä myötä kylätoimintaan ja edelleen maakunnan kautta aina valtakunnalliselle tasolle.

Nyt hän on jättämässä näitä tehtäviä uusille ihmisille.

– Ei minulla mitään tyhjyyttä elämään silti tule. Touhua on ja lapsenlapset kasvavat. Harrastan liikuntaa ja on monia juttuja mitä tässä on meneillään.

Nissinvaaraan muuton jälkeen paikalliset kyläläiset pyysivät maamiesseuratoimintaan mukaan. Erilaisissa yhdistyksissä ja toiminnassa Oikarainen on toki ollut mukana nuorukaisesta lähtien.

Reilun kahdenkymmenen toimintavuoden aikana onkin tapahtunut paljon.

– Päätavoite oli koulun toiminnan säilyttäminen. Koulussa oli parhaimmillaan 79 oppilasta.

Oikarainen iloitsee yhteistuumaisuudesta ja joustavuudesta, miten eri viranomaiset ja aikanaan vastuuta kantaneet päättäjät tarttuivat tarmolla aluetta kehittäviin ideoihin.

– Merkittävää oli, ettei missään ole tyrmätty mitään ajatusta, vaan on suhtauduttu myönteisesti. Helpottaa, että päättäjiin on hyvät ja luottamukselliset välit.

Kevyenliikenteen väylä tarvitsi esimerkiksi vain pari puhelinsoittoa.

– Soitin ensin kaupunginjohtajalle, että lähtevätkö he hankkeeseen mukaan jos Tielaitos lähtee. Kyllä, oli vastaus. Soitin sitten Tielaitokselle, että lähtevätkö jos kaupunki lähtee. Kyllä. Silloin oli aika, jolloin rahoitustakin hankkeelle oli saatavissa.

Lue lisää torstain koillissanomat tai näköislehti.

KS Fakta

Ari Oikarainen

Syntynyt 1961 Kuusamossa

Rajavartiomestari evp

Asunut Kuusamon keskustassa

Muutto Nissinvaaraan 1988

Nissinvaaran maamiesseura

Kuusamon kyläasian neuvottelukunta puheenjohtaja

Kuusamon kyläasiamies

Pohjois-Pohjanmaan kylien hallitus

Suomen kylätoiminnan hallitus

Vapaaehtoisen pelastuspalvelun työvaliokunta ja keskustoimikunta

SPEK valtuusto ja hallitus