Joko luit: "Sil­loin räjähti rengas ja rupesi nä­ky­mään liek­ke­jä" – katso kuinka Posion pa­lo­mie­het tal­tut­ti­vat lii­ken­ne­pa­lon

Minne mennä: Ka­rao­ke­kar­ne­vaa­lit Ru­kal­la, nuo­ral­la­tans­sia Kuu­sin­ki­joen Myl­ly­kos­kel­la – katso Koil­lis­maan ta­pah­tu­mat

Mainos: Syksyn supertarjouksena Koillissanomat Digi 4 kk vain 29 €, tilaa tästä!

Nuoret saavat en­si­lu­men­lei­ril­lä uusia ka­ve­rei­ta ja mo­ni­puo­lis­ta lii­kun­taa: "Kyllä täällä hiki taitaa tulla"

Kuusitoista leiriläistä harjoittelevat erilaisia sauvaharjoitteita hiihtämisen lisäksi. Oskari ja Taija Kivelä olivat valmiina sauvakävelyharjoitukseen ensilumenleirillä.
Kuusitoista leiriläistä harjoittelevat erilaisia sauvaharjoitteita hiihtämisen lisäksi.
Kuusitoista leiriläistä harjoittelevat erilaisia sauvaharjoitteita hiihtämisen lisäksi.

– Odotan täältä uusia kontakteja ja kavereita, taivalkoskelainen Taija Kivelä kertoo. Hän on tullut Taivalkosken ensilumenleirillä yhdessä veljensä Oskari Kivelän kanssa. Molemmat ovat olleet vastaavilla leireillä aiemmin jo neljä kertaa.

Oskari Kivelä odottaa leiriltä monipuolista liikuntaa.

– Jos on lunta, niin hiihdetään. Muuten sauvakävellään ja pelataan sisäpelejä.

Ensilumenleiri on nelipäiväinen harjoitusleiri 13-16 -vuotiaille maastohiihtäjille. Nuoret harjoittelevat Hopeasompa-kisoja varten, jotka hiihdetään Taivalvaaran maastossa vuonna 2020. Leirin järjestäjinä toimivat Taivalkosken Metsä-Veikot 85 ry ja Vaara Sport -majoitus- ja harjoittelukeskus.

Valmentajana leirillä toimii liki 30 vuotta maastohiihtovalmennusta ja valmennuskonsultointia tehnyt kolarilainen Ilkka Luttunen. Hän on viimeksi valmentanut Viron ampumahiihdon maajoukkuetta.

Nuoria leiriläisiä on yhteensä kuusitoista henkeä. He majoittuvat Vaara Sportin majoitustiloissa, jossa heillä on omat huoneet ja täysi ylläpito ruokailuineen.

Pohjois-Pohjanmaa on leirillä laajalti edustettuna: nuoret tulevat Taivalkosken lisäksi muun muassa Rovaniemeltä, Kuusamosta ja Kiimingistä.

Harjoitukset eivät valmentajan mukaan keskity pelkästään hiihtämiseen. Ohjelmassa on latuelämän lisäksi sisäharjoitteita, kuten pallopelejä, lihaskestävyysharjoituksia ja salitreeniä. Sauvat ovat monessa eri harjoitteessa pääosassa.

– Sauvakävely, sauvajuoksu ja sauvaloikat ovat tärkeimpiä kesällä tehtäviä maastohiihdon lajitreenejä, Luttunen kertoo.

Tavoitteena on mahdollisimman monipuolinen liikuntakattaus, jossa yksi harjoite ei saa liian isoa osaa.

– Tämän ikäisillä pitäisi olla mahdollisimman monipuolista liikkumista monien eri lajien kautta.

Luttunen ei hyväksy sitä, että nuoret yksilöityvät tiettyyn lajiin liian varhain.

– Vastustan vahvasti sitä, että 12-14 -vuotias on valinnut hiihdon lajiksi ja että ammattimainen, aikuismainen hiihtoharjoittelu on jo käynnistynyt.

Leirin merkitys nuorille on Luttusen mukaan merkittävä. Tarkoituksena on, että nuoret pääsevät liikunnan lisäksi sosialisoitumaan ja ryhmäytymään. Maastohiihto on yksilölaji, ja leireillä voi oppia ja jakaa kokemuksiaan muiden samanikäisten kanssa.

Torstaina leiriläiset pääsivät ensimmäisenä harjoituksenaan sauvakävelemään Taivalvaaran alueelle. Suksien päälle päästään Luttusen mukaan perjantaina, kun nuoret suuntaavat ensilumenladulle. Oskari Kivelä odottaa valmentaja Ilkka Luttuselta kovia treenejä.

– Kyllä täällä hiki taitaa tulla.

Odotan täältä uusia kontakteja ja kavereita