Nuorten yk­si­näi­syys huolena - kou­lu­ter­veys­ky­se­lyn mukaan lähes 16 pro­sent­tia po­sio­lai­sis­ta nuo­ris­ta ilman yhtään ystävää

Posion peruskoulussa välitunnilla osa oppilaista käyttää ajan liikunnan harrastamiseen. Tässä on menossa pallopeli. Atte Säkkinen (oik.) ja Elias Ratcliffe harrastavat liikuntaa.
Posion peruskoulussa välitunnilla osa oppilaista käyttää ajan liikunnan harrastamiseen. Tässä on menossa pallopeli.
Posion peruskoulussa välitunnilla osa oppilaista käyttää ajan liikunnan harrastamiseen. Tässä on menossa pallopeli.
Kuva: Erkki Ahola

Kouluterveydenhuoltoon saisi koulun näkökulmasta olla enemmänkin henkilöstöresurssia. Koululle on suuri etu, kun kouluterveydenhoitaja työskentelee koulun tiloissa, jolloin hoitoon pääsee hoitajan ollessa koululla vaivattomasti, Posion peruskoulun ja lukion vs. rehtori Salla-Maarit Toivanen kommentoi hallituksen hyväksymää, Posion kunnan vuosille 2019-2021 laadittua hyvinvointikertomusta, johon sisältyy 8.ja 9.- luokkien oppilaille tehty kouluterveyskysely.

Toivanen on huolissaan lasten ja nuorten kokemasta yksinäisyydestä ja siitä, ettei osalla ole ystäviä. Myös liian vähäinen nukkuminen, liikunnan puute ja ruokailutottumukset heijastuvat suoraan koulutyöhön.

–Olen ilahtunut, että nuoret ovat kyselyn mukaan pääsääntöisesti tyytyväisiä elämäänsä ja kokevat työrauhan luokissa hyväksi.

– Kyselyn mukaan nuoret kokevat, että vanhemmista 88,9 prosenttia pitää koulunkäyntiä tärkeänä tai erittäin tärkeänä. Tämä on todella hyvä asia, koska kodin tuki on tärkeää lapsille ja nuorille, Toivanen sanoo.

Hyvinvointikertomus laadittiin yhdessä posiolaisten eri tahojen kanssa, ja myös nuoret saivat vaikuttaa sen sisältöön. Nuorille järjestettiin oma työpaja, johon osallistui 150 koululaista.

– Siitä valmistui työkirja, jonka pohjalta lähdemme tekemään työtä ja parantamaan posiolaisten hyvinvointia, työryhmän puheenjohtaja, perusturvatoimen palvelujohtaja Marjo Paloniemi kertoo.

– Hyvinvointikertomuksessa on huomioitu kaikki ikäryhmät. Tarkastelemme sisältöä, ja pyrimme vastaamaan kuntalaisten toiveisiin, havaittuihin puutteisiin tai ongelmiin.

Peruskoulun välitunnilta pallopelistä haastateltavaksi satunnaisesti poimitut Atte Säkkinen ja Elias Ratcliffe kertovat harrastavansa liikuntaa.

– Minä pelaan jääkiekkoa, Atte sanoo.

– Minä käyn kuntosalilla ja pelaan sählyä, Elias puolestaan sanoo.

Kännykän käyttöänsä Elias kommentoi siten, että käyttää sitä pääasiassa silloin kun on väsynyt, eikä ole muuta tekemistä.

Pojat kertovat, että heillä on terveelliset ruokailutottumukset ja he arvostavat monipuolista ruokaa.

Lue koko juttu printistä ja näköislehdestä.