Nyt jän­ni­te­tään mar­ja­sa­toa - Tu­hoaa­ko kylmä yö hillat?

Hilla kukkii parhaillaan Koillismaalla, mutta miten käy sadon, on vielä arvailujen varassa. Viime viikon myrskyt veivät paikkapaikoin kukat lähes kokonaan ja nyt ovat huolen aiheena kylmät yöt.

Ilmatieteen päivystävän meteorologin mukaan tiistain ja keskiviikon välisenä yönä Pudasjärvellä oli -4 astetta, Taivalkoskella - 1,5 ja Kuusamossa -1 aste pakkasta. Kuusamon lentoaseman mittari näytti + 1,1 astetta.

Ilmatieteen laitoksen meteorologin mukaan keskiviikon ja torstain välinen yö on ratkaiseva hillasadon kannalta Koillismaalla.

– Ennusteet näyttävät suurin piirtein nollaa, mutta toisaalta alapilvilauttaa on liikkeellä, jolloin hallan vaara pienenee.

Pudasjärveläinen metsuri Vesa Riekki kertoi olleensa keskiviikkona Pudasjärven Tikanpalossa metsässä aamulla kello 6.30.

– Tuolloin auton mittari näytti nollaa, maa oli kuurassa ja hillan lehdillä yökasteen vesipisarat jäässä. Kukkia oli aivan mahdottomasti, mutta päivän aikana hillankukkien lehdet olivat varisseet maahan. Eikä ensi yö näytä yhtään paremmalta. Pahalta näyttää. Tämän edessä metsurilla oli mieli todellakin maassa.

Riekki muistuttaa kuitenkin, että tämä näky kohtasi hänet aavalla paikalla. Korkeimmilla paikoilla ja korvessa on vielä toivoa jäljellä, sillä niillä paikoilla hillat kukkivat myöhemmin.