Jouni Määttä ja Markku Nevala hankosivat sammalturvetta traktorin lavalta Oivangissa Elijärven rannalla torstaina. Kyseessä oli nuoriso- ja luontomatkailukeskuksen Oivangin ranta-alueen maisemointi, jota on tehty jo myös viime kesänä.
Määtän mukaan maisemointi on yleistynyt mökeillä ja talojen pihamailla.
– Olin ensimmäinen joka maisemoi turpeella Rukalla jo 32 vuotta sitten. Pikku hiljaa on muita yrittäjiä tullut mukaan. Syksy on paras aika laittaa turve maahan, sillä lumi painaa sitä kasaan. Kuusamosta viedään raaka-ainetta jopa etelään saakka, koska siellä ei sammalta voi hyödyntää tiheän puuston takia.
Toimitusjohtaja Riitta Laulajaisen mukaan viime vuosien aikana Oivangin aluetta on ehostettu monin tavoin. Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoituksella ranta-alue on raivattu, rinnettä leikattu ja rakennettu osittain jo edelliskesänä.
– Alueella on venevalkama, jossa on niin soutuveneitä, kanootteja kuin purjeveneitäkin. Rannassa on esteetön kalastuslaituri ja lisäksi moottorilla varustettu kalastuslautta, jolla pystyy narraamaan vaikkapa Elijärveen istutettuja kirjolohia. Järvessä on myös muun muassa haukia ja ahvenia. Kalat voi perata heti rannalla olevalla perkuupöydällä.
Laulajainen kertoi, että Oivangilla on tälle vuodelle uusi opetus- ja kulttuuriministeriön tukema hanke. Siinä on rakennettu uimaranta saunan yhteyteen ja beach volley -rantalentopallokenttä. Samalla parannetaan rannan turvallisuutta.
Luontokuvaukseen liittyvän hankkeen avulla lapsille ja nuorille on rakennettu kolme lintujen tähystykseen tarkoitettua kojua ja on hankittu kalustoa luonnon kuvaamiseen.
Oivangin maksuton kesätoiminta mahdollistui tänä kesänä ministeriön myöntämällä hankerahalla. Sen turvin Oivangissa järjestettiin tiistaisin junioripurjehtijoille mahdollisuus tutustua uuteen lajiin, purjehdukseen kansainvälisilläkin vesillä mainetta saaneilla optimistijollilla. Veneilytoimintaa varten on perustettu Oivangin venekerho, toimitusjohtaja kertoi.
– Parhaillaan suunnitellaan tulevan kesän toimintaa. Junioripurjehduksessa kerhotoiminta perustuu ohjaukseen, jossa kokeneemmat nuoret ohjaavat uusia tulokkaita. Peruspilarina on leikkimielinen kisailu ja siihen liittyvät harjoitukset. Niillä parannetaan koordinaatiokykyä, omia taitoja vesillä liikkumiseen sekä veneen hallintaa.