Suurpetokeskus: Avi antaa lau­sun­ton­sa Kuu­sa­mon Suur­pe­to­kes­kuk­ses­ta maa­nan­tai­na

Tero Karjalaisen kolumni: Vain tie­tys­tä kul­mas­ta nähty kaa­to­paik­ka kuuluu Ou­lun­tien näh­tä­vyyk­siin

Luitko jo: Lii­to-ora­vaa varten Tai­val­kos­kel­la pys­ty­tet­tiin ai­tauk­sia, joihin kasvaa haapoja

Mainos: Paikallista tietoa ja ymmärrystä – tutustu Koillissanomiin 1 kk 1 €

Omai­nen, huomioi tämä! Hau­dal­le ei saa is­tut­taa ihan mitä vain

Kuusamon hautausmaiden kunnosta huolehtii tänä kesänä tusinan verran aikuisia työntekijöitä sekä kolme kaupungin kesätyötuella työllistettyä noin parikymppistä toisen asteen opiskelijaa. Heidän rinnallaan työskentelee 7-8 niin sanottua tonnilaista eli kaupungin tuella kahdeksi viikoksi työllistettyä alle 18-vuotiasta nuorta.

Tämän porukan vastuulla on Kuusamon viiden hautausmaan yleisilmeestä sekä 731 hoitosopimuksella seurakunnan hoidettavaksi annetusta haudasta huolehtiminen.

– Hoitohautojen määrässä on tapahtunut pieni notkahdus viime kesään, jolloin hoitohautoja oli 745 kappaletta. Osassa niistä on päättynyt sopimus, eikä sitä ole uusittu ja osa on yhden vuoden hoitosopimuksia, joita ei ole enää tänä vuonna maksettu. Sitä kautta vajaus (tähän vuoteen verrattuna) tulee, Kuusamon seurakunnan hautausmaanhoitaja Marja-Liisa Heikkilä sanoo.

Yli 700 hoitohaudan parissa riittää tekemistä. Jotta työntekijöiden arki sujuisi mahdollisimman jouhevasti, hautausmaanhoitajalla on esittää omaisille muutamia toiveita.

– Kynttilälyhtyjä voisi kerätä kesäksi pois. Niiden lasiset ikkunat menevät aika herkästi rikki, jos esimerkiksi ruohonleikkurista kimpoaa vaikkapa käpy.

Toinen toivomus liittyy kasveihin.

– Viime vuosina on lisääntynyt sellainen, että puuvartisia pensaita kuten tuijaa istutetaan haudoille, vaikka niitä ei saisi omin päin istutella. Perennoja saa laittaa, mutta ei niitäkään sellaisia, jotka ovat kovin herkkiä leviämään.