Joko luit: Näin it­se­näi­syys­päi­vää juh­li­taan Koil­lis­maal­la

Viikon kysymys: Seu­ra­sit­ko Rukan maail­man­cu­pien kil­pai­lu­ja?

Kuvaajalta: Ruka Nor­di­cis­sa iski tunne, että olen vapaan tyylin kil­pai­lus­sa pe­rin­tei­sen suk­sel­la

Mainos: Tutustu Koillissanomat Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Oma­ko­ti­liit­to: Ja­ke­lu­verk­ko­jen saama tuki ja sähkön ar­von­li­sä­ve­ro­alen­nus pitää siirtää ku­lut­ta­ja­hin­toi­hin – suuri joukko jää isojen säh­kö­las­ku­jen kanssa ilman hal­li­tuk­sen tukea

Sähkön hinnan ennustetaan nousevan poikkeuksellisen korkealle tulevana talvena. Kuvassa Kemijoessa sijaitseva Vanttauskosken vesivoimalaitoksen pato.
Sähkön hinnan ennustetaan nousevan poikkeuksellisen korkealle tulevana talvena. Kuvassa Kemijoessa sijaitseva Vanttauskosken vesivoimalaitoksen pato.
Kuva: Anssi Jokiranta

Suomen Omakotiliiton mukaan moni sähkönkäyttäjä jää ensi talvena sähkötukien ulkopuolelle.

Vaikka sähkölasku nousee selvästi edellisvuosia suuremmaksi, sähkönkäyttäjä ei välttämättä saa kumpaakaan hallituksen määrittelemää avustusta.

– Sähkönkäyttäjiä havahtuu vaikeaan tilanteeseen koko ajan enemmän, kun aiemmin hankitut edulliset määräaikaisuudet loppuvat. Tarjolla saattaa olla vain joko kahden vuoden määräaikainen sopimus korkeilla hinnoilla tai epävarmuutta pörssisähkösopimuksen muodossa, sanoo toiminnanjohtaja Marju Silander Omakotiliiton tiedotteessa.

Omakotiliitto on sitä mieltä, että jakeluyhtiöiden pitää siirtää asiakasmaksuihin suoraan se hyöty, minkä ne saavat, kun Fingrid ei peri niiltä kantaverkkomaksuja. Fingrid jättää maksut perimättä joulukuussa sekä myöhemmin täsmennettävinä kuukausina ensi vuonna.

Lisäksi Omakotiliiton tiedotteessa todetaan, että sähkön arvonlisäveron alennus pitää siirtää suoraan asiakasmaksuihin.

Hallituksen tuet riittämättömiä

Hallitus linjasi syyskuun lopulla, että pienituloisille kotitalouksille maksetaan sähkötukea ensi vuoden tammikuun ja huhtikuun välisenä aikana. Tuen hakija voi saada vakituisen asunnon sähkölaskuunsa 60 prosenttia korvausta 400 euron omavastuuosuuden ylittävältä sähkölaskun osuudelta.

Lisäksi hallitus otti käyttöön kotitalousvähennyksen helpottamaan sähkön hinnan nousun vaikutuksia. Jos vakituisen asunnon sähkönkulutuksen kustannukset ovat tammi–huhtikuussa yli 2 000 euroa, sen ylittävältä osalta voi saada kotitalousvähennystä.

Kotitalousvähennys on 60 prosenttia 2 000 euron ylittävältä sähkölaskun osuudelta. Vähennystä saa enintään 6 000 euron sähkölaskuun saakka.

Omakotiliitto on huolissaan suuresta joukosta ihmisiä, joiden taloudellista tilannetta kumpikaan hallituksen avustuksista ei helpota.

Liiton mukaan valtion pitäisi kartoittaa väliinputoajat. Silanderin mukaan kovan sähkölaskun kanssa painiville omakotiasujille pitää suunnitella pitkäjänteisiä ja rakenteellisia toimia.

Myös kuntien sosiaalitoimissa pitäisi huomioida sähkölaskuista kotitalouksille aiheutuvat taloudelliset ongelmat.