Lukijalta

Onko metsien hä­vit­tä­mi­nen met­sän­hoi­to­yh­dis­tyk­sen toi­min­ta­muo­to?

Arkistokuva. Hakkuuaukean istutustyö.
Arkistokuva. Hakkuuaukean istutustyö.
Kuva: Mikko Halvari

En ota kantaa siihen, onko kukaan kärsinyt taloudellista vahinkoa.

Yleensä se mikä laulaen tulee, se viheltäen menee.

Avohakkuut ovat Metsänhoitoyhdistykseltä normaalia metsänhoitoa. Viedään kaikki mahdollinen, mikä vain maasta irti saadaan.

Tässä toiminnassa on järkyttävää se, ettei ole muita toimintamalleja. Jos esität, että otetaan huomioon luonto ja metsänkasvu, olet leimakirveellä leimattu.

Koska se viisaus metsänkasvun ja luonnon monipuolisuuden vaalimiseen on annettu vain metsänhoitoyhdistyksen toimihenkilöille?

Avohakatuissa metsissä ei kasva marjat, sienet eikä metsä kymmeniin vuosiin. Avohakkuulla on häädetty alueelta pois marjastajat, sienestäjät, virkistyskulkijat, metsästäjät, kanalinnut, jänikset sekä pienpetoeläimet.

Tilalle kasvaa horsmaa ja heinää, jos sitäkään. Tästä toiminnasta hyötyvät puunostaja ja metsänhoitoyhdistyksen toimihenkilöt.

Vahingon tapahtuessa yhdistys on korvausvelvollinen. Laki vuodelta 1886 määrittelee metsänhävittämisen ja sitä on vuosien varrella päivitetty.

Jos ostaja tai myyjä kuuluu sertifioituun piiriin, on hehtaarille jätettävä tietty määrä myrskyn kestäviä vanhoja puita.

Ei mikään estä vahingonkorvauskanteen nostamista metsänhoitoyhdistystä vastaan, jos todetaan ettei lakia ole noudatettu.

Minuakin on pyydetty jäseneksi tällaiseen yhdistykseen. Jäsenenä hyväksyisin tällaisen järjenvastaisen hävittämisen? Ei kiitos.

”Ei kiitos.

On surkuhupaista, että kunnankin metsät ovat joutuneet metsänhoitoyhdistyksen hävittämisen kohteeksi.

Metsänhoitoyhdistys on jäänne historiaa, jolla viimeisen lakiuudistuksen jälkeen ei ole laillisia oikeuksia puuttua puukauppaan ja metsänhoitoon.

KS Fakta