Ope­tus­pol­ki­mil­le on enemmän ky­syn­tää kuin eh­di­tään tehdä – muista myös kolmio ja si­vu­pei­li ope­tus­au­toon

Magneettikolmion sijaan voi askarrella esimerkiksi auton vetokoukkuun kiinnittyvän kolmion. Tällöin rekisterikilpi ei saa olla vetokoukun takana, koska kolmio peittäisi kilven. Magneettikolmiota käytettäessä on vaara, että likaiseen autoon kiinnitettynä siitä aiheutuu naarmuja maalipintaan. Kolmion voi askarrella auton vetokoukkuun. Tällöin vetokoukun takana ei kuitankaan saa olla rekisterikilpeä, jolloin se peittyisi kolmion taakse. Opetuspoljin kannattaa kiinnittää olemassa oleviin kiinnityspisteisiin kuten kuvassa penkin kehyksiin. Näin auton koriin ei tarvitse porialla ylimääräisiä reikiä. Lakisääteisten varusteiden lisäksi on hyvä hankkia opettajalle omat taustapeilit. Myös auton sisällä on hyvä olla toinen peili opettajaa varten.
Magneettikolmion sijaan voi askarrella esimerkiksi auton vetokoukkuun kiinnittyvän kolmion. Tällöin rekisterikilpi ei saa olla vetokoukun takana, koska kolmio peittäisi kilven. Magneettikolmiota käytettäessä on vaara, että likaiseen autoon kiinnitettynä siitä aiheutuu naarmuja maalipintaan.
Magneettikolmion sijaan voi askarrella esimerkiksi auton vetokoukkuun kiinnittyvän kolmion. Tällöin rekisterikilpi ei saa olla vetokoukun takana, koska kolmio peittäisi kilven. Magneettikolmiota käytettäessä on vaara, että likaiseen autoon kiinnitettynä siitä aiheutuu naarmuja maalipintaan.
Kuva: Teematuotanto

Opetuslupien määrä kasvoi räjähdysmäisesti uuden ajokorttilain astuttua voimaan heinäkuun alussa 2018. Kysyntä yllätti opetuspolkimien jälleenmyyjät, maahantuojat ja valmistajat.

– Poljinsarjat ovat loppu lähes joka paikasta ja kun jälleenmyyjälle tulee niitä pieni erä, ne viedään heti käsistä. Monen oppilaan opetuksen aloittamista joudutaan nyt pitkittämään, koska polkimia on saatavilla rajallisesti, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen kertoo.

Polkimen lisäksi opetusautoon tarvitaan muutama muukin varuste. Opetusajoneuvoon on asennettava lisäjarrupoljin opettajalle, ulkopuolinen lisäpeili opettajalle auton oikean sivupeilin yhteyteen sekä opetusajoneuvon tunnus eli valkoinen tasasivuinen kolmio, joka on sijoitettava auton taakse. Kolmion sivun pituuden tulee olla 16–25 senttiä.

– Mikäli kolmio kiinnitetään valkoiseen autoon, on sen reunat syytä korostaa mustalla eristysnauhalla tai permanent-tussilla, jotta kolmio erottuisi auton oman värin seasta. Kolmion on todella oltava auton ulkopuolella eli esimerkiksi takaikkunan sisäpintaan kiinnitetty, paperista leikattu, kolmio ei käy, Vesalainen täsmentää.

Jos käsistä löytyy teknistä taitoa ja kotoa tarvittavat työkalut, onnistuu auton varustelu polkimen asennusta myöten omatoimisesti. Tarvittavat varusteet voi ostaa monesta autotarvikeliikkeestä, joistain rautakaupoista tai käytettynä internetin kauppapaikoilta.

– Laitteet kannattaa myös itse ehdottomasti laittaa kiertoon, kun oma tarve lakkaa. Hyväkuntoiset sarjat tekevät kauppansa, Vesalainen toteaa.

Opetuslupakäyttöön tarkoitettujen polkimien hinnat pyörivät 115–200 euron haarukassa. Päälle tulee vielä asennuskulut, mikäli ei päädy asentamaan poljinta itse.

Väliotsikko: Ylimääräisiä reikiä ei yleensä tarvita

Opetuspolkimen asennukseen tarvitaan jonkin verran kokemusta autojen kanssa roplaamisesta, erilaisia työkaluja sekä asennuksen mahdollistava tila.

– Osaava kaveri pystyy asentamaan polkimen itse. Mikäli asennuspuuhiin ryhtyminen arveluttaa tai ei omista asianmukaisia työkaluja, kannattaa asennus jättää niihin erikoistuneen autokorjaamon hoidettavaksi.

Polkimia on asennettu jonkin verran myös ammattioppilaitosten auto-osastoilla, joten tarjouksen voi pyytää sellaiseltakin.

Joskus näkee opetuspolkimia kiinnitettävän läpipulteilla suoraan opettajan jalkatilan lattiaan ja vaijerin kiinnittämistä varten porattavan reiän kuljettajan jarrupolkimen taakse, lattiaan. Useimmiten poljin on kuitenkin mahdollista kiinnittää istuimen kiinnityspisteitä ja -pultteja hyödyntäen.

– Pääsääntöisesti auto ei koskaan parane siitä, että siihen poraillaan reikiä. Molempiin omiin autoihini polkimet asennettiin niin, että osaava asentaja hitsasi polkimen runkoon lattaraudat, jotka kulkevat siististi maton alla opettajan istuimen etummaisiin kiinnityspisteisiin.

Opetuspolkimen vaijerin kiinnitykseen kuljettajan jalkatilassa voi hyödyntää kojelaudan alla olevia kiinnityspisteitä. Näissä on luonnollisesti paljon autokohtaisia eroja. Esimerkiksi jarrupääsylinterin kiinnitysmutterit voi korvata jatkomuttereilla, joihin saa kiinni sopivan latta- tai kulmaraudasta askarrellun adapterin, johon on hitsattu vaijerille sopiva kiinnityspiste.

– Vaijerin kuori kiinnitetään polkimen varteen sitä varten tarkoitetuilla, yleensä poljinsarjan mukana tulevilla, asennusosilla. Näin asennettuna poljin saadaan myös poistettua niin, ettei autoon periaatteessa pitäisi jäädä mitään pysyviä muutoksia tai vaurioita, Vesalainen neuvoo.

Pakollisten varusteiden lisäksi Vesalainen suosittelee opettajalle omaa auton sisäpuolista taustapeiliä, jonka saa kiinnitettyä esimerkiksi imukupilla auton tuulilasiin, varsinaisen taustapeilin viereen.

– Pelkän lakisääteisen, pienen oikealla puolella olevan sivupeilin kanssa en lähtisi opettamaan. Lisäksi suosittelen hankkimaan tuulilasin oikeaan alareunaan imukupilla kiinnittyvän laajakulmapeilin, josta opettaja voi huomiota herättämättä, vaivihkaa, seurata oppilaan katseen käyttöä ja muuta toimintaa.