Opparit ran­tau­tui­vat Oi­van­kiin – tässäpä kiva juttu ko­keil­ta­vak­si tänä kesänä

Kiia Säkkinen ja Oskari Kallunki vakuuttavat, että optimistijollalla purjehtiminen on paitsi hauskaa, myös helppoa. Emppu Viide (vas.) opetti Petra Poutasen (oik.) ja André Bourguignonin optimistijollalla purjehtimiseen. Kaksikko kouluttaa nyt kuusamolaisia lapsia ja nuoria veneilyn saloihin kesän ajan Oivangissa.
Kiia Säkkinen ja Oskari Kallunki vakuuttavat, että optimistijollalla purjehtiminen on paitsi hauskaa, myös helppoa.
Kiia Säkkinen ja Oskari Kallunki vakuuttavat, että optimistijollalla purjehtiminen on paitsi hauskaa, myös helppoa.
Kuva: LINDA LAAKSONEN

Näppärä optimistijolla seilaa aurinkoisena kesäiltana Elijärven aalloilla Oivangissa. Pientä purjevenettä ohjaavat jo tottuneesti 10-vuotias Kiia Säkkinen ja 7-vuotias Oskari Kallunki. Oppari kääntyy ja kiihdyttää sivuvastaiseen hienosti, vaikka kaksikko on jollassa vasta ensimmäistä kertaa elämässään.

Ollaan tutustumassa junioripurjehdukseen Nuoriso- ja luontomatkailukeskus Oivangin rannalla. Tavoitteena on tarjota uudenlaista tekemistä kuusamolaisille lapsille ja nuorille.

– Helppoa ja hauskaa, Kiia ja Oskari vakuuttavat.

Nuoria purjehtijoita kesätöikseen ohjaava Petra Poutanen sanoo, että osallistumisen ehtona on uimataito ja keskimäärin 15 vuoden ikä. Hän vastaa Oivangin Venekerhon junioripurjehdustoiminnasta vielä heinäkuun ajan yhdessä André Bourguignonin kanssa.

– Tiistai-illat aloitetaan tutustumalla veneeseen ja kokoamalla se. Sen jälkeen otetaan tuntumaa purjehtimiseen köyden avulla ja kun perusteet ovat hallussa, lähdetään järvelle, Petra kertoo.

Purjehdussessiot kestävät noin tunnin, jonka jälkeen tarjolla on iltapalaa. Jos sää ei salli järvelle menoa, tiistai-iltaisin tehdään yhdessä jotakin muuta, kuten pelataan, uidaan ja saunotaan.

Maksuton kesätoiminta mahdollistui Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämällä hankerahalla. Sen turvin Oivankiin on ostettu toistaiseksi viisi optimistijollaa ja palkattu ohjaajat. Junioripurjehdustoimintaa varten on perustettu myös Oivangin venekerho (OV), jonka on tarkoitus vahvistaa ranta-alueen aktiviteetteja. Purjehduksen lisäksi vesille mennään melomaan ja kalastamaan.

– Ranta-aluetta on raivattu ja rakennettu osittain jo viime kesänä. Nyt meillä on muun muassa venevalkama, toiminnallinen alue ja suojasatama rantautumiseen. Tänä kesänä järjestämme koulutusta, kilpailemme ja opettelemme Oivangissa uutta lajia, kertoo Nuoriso- ja luontomatkailukeskuksen toimitusjohtaja Riitta Laulajainen.

Oivangilla on myös uusi opetus- ja kulttuuriministeriön tukema hanke tälle kesälle. Siinä rakennetaan uusiksi uimaranta ja parannetaan samalla rannan turvallisuutta ja aktiviteetteja.

Toiminnan perimmäinen tarkoitus on avata Oivangin ovia myös kuusamolaisille lapsille ja nuorille ja vasta sen jälkeen juurruttaa purjehdusharrastus paikkakunnalle.

– Täällä on hienoja vesiä, joille mahtuisi myös suurempia veneitä kuin vain nämä optimistijollat, itsekin purjehdusta harrastava Laulajainen sanoo.

Nuoria ohjaajia valmentava oululainen purjehtija Emppu Viide kertoo, että veneily on loistava harrastus, joka kehittää muun muassa koordinaatiota ja auttaa hahmottamaan ympäristöään ihan uudella tavalla.

– Koskaan ei tiedä, mitä vesillä tapahtuu. Siksi tarvitaan rohkeutta, sosiaalisuutta ja halua ylittää omat rajansa. Purjehtimaan oppii vain purjehtimalla.

”Täällä on hienoja vesiä, joille mahtuisi myös suurempia veneitä.