Mainos: Vielä ehdit hyö­dyn­tää ke­sä­tar­jouk­sem­me, tilaa Koil­lis­sa­no­mat tästä!

Kolumni

Osmo Bul­le­rin ko­lum­ni: Luojan kiitos Trump lähtee – tämän asian suhteen hän ehti tehdä va­hin­koa kuin norsu pos­lii­ni­kau­pas­sa

-

Maailma on taas hieman parempi paikka hengittää, kun Joe Biden tuli valituksi Yhdysvaltain presidentiksi, ja tuntuu melkein ihmeeltä, että neljän vuoden Trump-kurimus on kohta ohi.

Vielä saa tosin pidätellä henkeään, sillä 20. tammikuuta asti Trumpilla on kaikki presidentin valtaoikeudet, jotka Yhdysvalloissa ovat paljon laajemmat kuin demokraattisessa maassa kuuluisi olla. Siksi on niin tärkeää, että maailman mahtavimmassa virassa on järjellinen ja säädyllinen ihminen.

Bidenin valinta luo toivoa, että kansainvälisessä politiikassa palataan sopimusten säätelemään menoon, mikä on elintärkeää erityisesti pienille maille kuten Suomelle. Sen suhteen Trump ehti tehdä vahinkoa kuin norsu posliinikaupassa.

Biden aikookin pikimmiten palauttaa maansa Pariisin ilmastosopimukseen ja Maailman terveysjärjestöön sekä myös käynnistää neuvottelut USA:n palaamisesta Iranin ydinsopimukseen. Kuubassa toivotaan niiden lievitysten palauttamista, joilla Obama murensi maailman epäonnistuneinta kauppasaartoa. Kauppasaarto ylipäänsä on sana, jota varmaan uutisissa tullaan tulevina vuosina kuulemaan harvemmin.

Trumpilla vain on yhä kaikki valta ja hänen voi pelätä käyttävän sitä vielä sellaisella vimmalla, ettei Bidenin kausi riitä kaiken vahingon korjaamiseen.

Iranin pommittamiselta kenraalit toivottavasti pystyvät hänet estämään, mutta pahemmalta näyttää öljynporauslupien myöntäminen suurelle luonnonsuojelualueelle Alaskassa, jonne öljy-yhtiöt ovat himoinneet vuosikymmeniä. Trumpista voi vielä tulla niiden kaipaama messias, joka myöntää lupia roppakaupalla, eikä Biden voisi niitä perua.

Yksi Bidenin valinnan myönteisiä vaikutuksia on, että se tulee hillitsemään oikeistopopulismia, jolle Trump on ollut innoituksen lähde ympäri maailmaa. Pariisin sopimuksesta irtautumalla ja ilmastonmuutosta vähättelemällä Trump on siunannut suomalaistenkin ilmastoskeptikkojen vastustuksen ilmastotoimille.

Hollannin laitaoikeistolaisen Demokratiafoorumin johtaja Thierry Baudet riemuitsi Trumpin voiton jälkeen 2016: ”Trumpista ei tule vain USA:n suuri johtaja vaan koko Lännen suuri johtaja.” Niinpä onkin kuin kohtalon ivaa, että samalla viikolla, kun Trumpin hallinto suostui aloittamaan vallansiirron valmistelun, Baudet ajautui ilmiriitaan puolueensa muun johdon kanssa ja joutui eroamaan. Muu johto sai tarpeekseen siitä, ettei Baudet tuominnut puolueen nuorisojärjestössä rehottanutta juutalaisvastaisuutta ja muuta rasismia.

Kun välirikosta tuli julkinen, kävi myös ilmi,että Baudet oli puoluejohdon kokouksissa puhunut yhtä ja toista muuta järjetöntä, kuten että korona olisi miljardööri George Sorosin maailmaan taikoma ilkeys ja että ”neekerit ovat tyhmiä”. Baudet’n erottaminen paikaltaan ei kuitenkaan useille puolueen näkyville johtajille riittänyt, vaan he jättivät puolueen, koska eivät enää halunneet kuulua ääriliikkeeseen.

Kun palvomansa Trump pian joutuu sivuun, joskaan ei varmasti kuulumattomiin, voi se nopeuttaa hajoamista oikeistoradikaaleissa puolueissa. Hajoamistaipumus on niiden sisäsyntyinen ominaisuus, mutta jatkuvasti twitteriä suoltava oma paavi on pitkään ollut niille yhdistävä voima. Hänen möläyttelyistään ovat Laura Huhtasaaren kaltaiset pikku-Trumpit ammentaneet oikeutuksen oman huuhaansa huuteluun. Kun kerran maailman mahtavin mies saa suoltaa mitä tahansa soopaa, mikseivät sitten muutkin. Jossakin vaiheessa tolkku väki kuitenkin saa tarpeekseen kuten Hollannissa.

Odottakaamme kuitenkin vielä, että tulee tammikuun 20. päivä.