Ota­vas­sa juh­li­taan 40-vuo­tis­ta tai­val­ta: "Vä­lil­lä jou­du­taan käymään läpi vai­kei­ta­kin asioita ja har­joit­te­le­maan elämää, mutta sitä varten täällä ollaan"

Heli Kurvinen on Otavan asiakkaana lähes 40 vuotta. Parasta on musiikkiryhmä, mutta kivaa on moni muukin asia, kuten yhdessä tekeminen. 40-vuotisen taipaleen varrelta on kertynyt muutama lehtijuttu. Ne on koottu värikkääseen leikekirjaan, josta on hyvä tarkastaa, mitä vuosien aikana on tapahtunut. 40-vuotisen taipaleen varrelta on kertynyt muutama lehtijuttu. Ne on koottu värikkääseen leikekirjaan, josta on hyvä tarkastaa, mitä vuosien aikana on tapahtunut.
Heli Kurvinen on Otavan asiakkaana lähes 40 vuotta. Parasta on musiikkiryhmä, mutta kivaa on moni muukin asia, kuten yhdessä tekeminen.
Heli Kurvinen on Otavan asiakkaana lähes 40 vuotta. Parasta on musiikkiryhmä, mutta kivaa on moni muukin asia, kuten yhdessä tekeminen.
Kuva: Kaisa Vänskä

Lasiset jälkiruoka-astiat kilisevät tiskialtaassa. Lounasaika on juuri päättynyt Kuusamon aikuisten kehitysvammaisten työ- ja päivätoimintakeskus Otavassa.

Kuusamolainen Heli Kurvinen on pukenut päälleen lehtikuvioidun essun ja alkanut tiskaamaan.

Kurvinen on ollut Otavan asiakkaana jo lähes 40 vuotta. Hän kertoo viihtyvänsä toimintakeskuksella hyvin.

– Parasta on musiikkiryhmä! Ja Jukka Pojan konsertti kesällä, missä kävimme yhdessä, Kurvinen kertoo.

Nyt Kurvinen odottaa jo toimintakeskuksen 40-vuotisjuhlia. Pitkää taivalta juhlistetaan kaupungin ylläpitämässä keskuksessa tiistaina tarjoamalla myös yleisölle ohjelmaa, kakkukahvit ja tilaisuus tutustua tiloihin.

Otavan nimi tulee sen seitsemästä toimintaperiaatteesta. Ne ovat toiminta, luottamus, aitous, vuorovaikutus, osallisuus, arvostus ja kumppanuus. Ohjaaja Vilho Pesosen mukaan on tärkeää, että asiakkaat kokevat onnistumisen tunteita ja saavat kasvaa ja oppia. Pesosesta tuntuu joskus, että kehitysvammaisia varjellaan hieman liikaa, ettei vain satu mitään.

– Lähes 40 vuoden kokemuksella olen oppinut, etteivät he säry pienistä vastoinkäymisistä. On tärkeää, ettei asioita tehdä liian helposti heidän puolestaan.

– Välillä joudutaan käymään läpi vaikeitakin asioita ja harjoittelemaan elämää, mutta sitä varten täällä ollaan.

Lue koko juttu näköislehdestä 2.9.2019.