Joko luit: "Sil­loin räjähti rengas ja rupesi nä­ky­mään liek­ke­jä" – katso kuinka Posion pa­lo­mie­het tal­tut­ti­vat lii­ken­ne­pa­lon

Minne mennä: Ka­rao­ke­kar­ne­vaa­lit Ru­kal­la, nuo­ral­la­tans­sia Kuu­sin­ki­joen Myl­ly­kos­kel­la – katso Koil­lis­maan ta­pah­tu­mat

Toimittajalta: Mitä yh­teis­tä on Kuu­sa­mon Pal­lo-Kar­huil­la ja Man­ches­ter Ci­tyl­lä?

Mainos: Syksyn supertarjouksena Koillissanomat Digi 4 kk vain 29 €, tilaa tästä!

Pääkirjoitus

Pää­kir­joi­tus: Nuori, näin haet ke­sä­työ­tä – laita itsesi likoon

Nuorille on hyviä uutisia. Kesätöitä on tarjoilla paremmin kuin aikoihin.

Oulun kauppakamarin toiminta-alueella yritykset ottavat tulevana kesänä reilusti enemmän kesätyöntekijöitä kuin viime vuonna. Tämä selviää kauppakamarin teettämästä kyselystä.

Kyselyyn vastaajista yli puolet näkee taloussuhdanteiden vaikuttaneen myönteisesti kesätyöntekijöiden palkkaamiseen. Suuri osa kesätyöpaikoista on tarjolla palvelualoilla, mutta myös esimerkiksi rakennuksilla ja erilaisissa ulkotöissä vaikkapa seurakunnissa tai kunnissa on töitä tarjolla.

Monissa yrityksissä ainakin osa kesätyöntekijöistä on jo palkattu vaikka eletään helmikuuta. Vuosien mittaan kesätyötekijöiden rekrytointi on siirtynyt aikaisemmaksi ja aikaisemmaksi.

Tilanne ei ole kuitenkaan kesätyönsaannin kannalta vielä lainkaan mahdoton. Osa yrityksistä ei ole tehnyt valintoja ja niistä päätetään kevään kuluessa, osassa vasta lähempänä kesää.

Kesätyö on usein nuorelle ensimmäinen kokemus oikeasta työstä, josta saa ihan oikeaa palkkaa. Kesätyöpaikassa oppii työn vastuullisesta, kun joutuu tulemaan työpaikalle määrättyyn aikaan ja tekemään määrätyt tehtävät.

Aina kesätyöpaikka ei ole ehkä se nuoren kaikkein eniten haluama työ, eikä sellaista voi jokaiselle tarjota. On kuitenkin hyvä saada kokemusta sellaisestakin työstä, josta ei tule myöhemmin omaa ammattia. Kaikki työnteko kasvattaa.

Niiden nuorten, jotka eivät ole vielä kesätyöpaikkaa hakeneet, mutta aikovat sen tehdä, kannattaa olla itse aktiivinen. Tämä tarkoittaa sitä, että ottaa henkilökohtaisesti yhteyttä työnantajaan tai työnantajiin ja tiedustelee kesätyömahdollisuuksia.

Jos vain on mahdollista, niin kannattaa käydä esittäytymässä työnantajalle ja kertoa omista taidoistaan, haluistaan ja kiinnostuksestaan kyseiseen kesätyöhön. Tällä tavoin on myös paremmat mahdollisuudet löytää juuri sellainen kesätyö, jota haluaa tehdä.

!Kaikki työnteko kasvattaa.