Pa­le­li­ko viime yönä? – Ei ihme, sillä Tai­val­kos­kel­la oli Suomen kylmin yö

Tiistain vastainen yö oli Koillismaalla kylmä. Arkistokuva.
Tiistain vastainen yö oli Koillismaalla kylmä. Arkistokuva.
Kuva: Vappu Jaakkola

Tiistain vastainen yö oli kylmä Koillismaalla. Forecan mittausten mukaan Taivalkoski oli tuona yönä Suomen kylmin paikka, kun mittari näytti vain 0,3 astetta.

Seuraavaksi kylmimpiä paikkoja olivat Ruukki 2,6 asteella, Ranua 2,9 asteella ja Kuusamo 3,7 asteella. Pohjois-Pohjanmaalla esiintyi paikoin myös hallaa.

Forecan ennusteen mukaan huomattavasti tavanomaista kylmempi heinäkuun toinen viikko eli kuluva viikko pitää sisällään hallan vaaralla varustettuja öitä sekä paikoin mahdollisia yöpakkasia. Suomeen virtaa koillisesta koleat ilmat sekä aurinkoa varjostavaa pilvilauttaa.

Läntisimmässä Suomessa lämpötila pyörähtää päivisin parinkymmenen asteen paikkeilla, kun taas aivan idässä viikon puolivälissä koillisesta saapuva, viileämpi ilma pitää lämpötilan pitkälti 10...15 asteessa, paikoin voidaan päivälläkin jäädä alle 10 asteen. Öisin pilvipeitteen rakoillessa ja kylmän ilman ollessa yllä lämpötila voi pudota 0...+5 asteen välille ja mahdollisesti jopa pakkasen puolelle.

Lapissa viikkoon mahtuu sekä lämpimämpiä että viileämpiä hetkiä. Viikko alkaa kahdenkymmenen asteen paikkeille nousevilla lämpötiloilla, mutta viikon puolivälin jälkeen koillisen kylmä ilma kiilaa laajalti lämpimät ilmat tieltään. Päivälämpötila asettuu keikkumaan Länsi-Lapissa viidentoista ja Itä-Lapissa kymmenen asteen tienoille.

Keskimääräistä kylmempää kesäsäätä saadaan kokea Suomen lisäksi myös Itä- sekä Keski-Euroopan maissa. Siellä enimmäkseen lännen ja pohjoisen välillä vaihteleva virtaus tuo mukanaan viileämpää ilmaa työntäen samalla lämpimät säät kauemmaksi Euroopan eteläpuolelle.

Euroopan lounaisosaan pääsee kuitenkin virtaamaan lämpöä loppuviikosta ja sää on viikkotasolla normaalia lämpimämmän puoleista.

Sää voi ensi viikon osalta jäädä keskimääräistä kylmemmäksi, vaikka lämpö saattaa kurkotella loppuviikosta kohti Pohjois-Eurooppaa. Se, vaihdammeko viikossa heinähallasta heinähelteisiin, tarkentuu lähempänä, mutta tämän hetken ennusteen perusteella jonkin asteinen sään lämpeneminen ensi viikolla on ainakin mahdollista.

Kuukausiennuste tarjoaa lämpötiloiltaan tavanomaisia viikkoja heinäkuun loppupuolelle, mutta idän kylmemmän sään alue pysyttelee yhä kulman takana ja voi vielä yllättää. Ennusteen loppupuoliskolla esiintyviin tavanomaisiin kesälämpötiloihin kannattaakin suhtautua siis varauksella.

Heinäkuun puolivälissä lämpötila kohoaa keskimäärin etelässä ja kaakossa 22...24, lännessä ja maan keskivaiheilla 20...22 asteeseen, Lapissa tavanomainen päivälämpötila vaihtelee Etelä-Lapin 20...22, Pohjois-Lapin 16...18 asteeseen. Alimmillaan lämpötila on heinäkuussa normaalisti etelässä ja idässä 10...14, lännessä ja maan keskivaiheilla 10...12, Lapissa n. 10 astetta.