PAMin Koi­vu­nie­mi: Riit­tää­kö työn­an­ta­jil­la tahtoa pa­ran­taa hiih­to­kes­kus­työn­te­ki­jöi­den palk­ko­ja?

Olisi harmillista, jos hissit jumiutuisivat, kuten on viime vuosina käynyt palkoille, PAM:in järjestöjohtaja Niina Koivuniemi toteaa.
Olisi harmillista, jos hissit jumiutuisivat, kuten on viime vuosina käynyt palkoille, PAM:in järjestöjohtaja Niina Koivuniemi toteaa.
Kuva: VESA TYNI

Palvelualojen ammattiliitto PAMin järjestöjohtaja Niina Koivuniemen mielestä Lapin matkailualan menestyminen antaa tilaisuuden kehittää hiihtokeskus- ja ohjelmapalvelualan työntekijöiden työehtoja paremmiksi. Hyvää tulosta tekevillä yrityksillä on varaa palkita työntekijöitä meneillään olevissa työehtosopimusneuvotteluissa palkankorotuksilla.

Koivuniemi huomauttaa PAM:in tiedotteessa, että alan työntekijät ovat menneiden vuosien aikana tyytyneet maltillisiin palkkaratkaisuihin. Nyt ollaan tilanteessa, jossa Lapin matkailun kova kasvu on näkynyt tilastoissa jo pitkään. Sillä on oltava vaikutusta myös työntekijöiden toimeentulon paranemiseen.

– Alan positiivinen kehitys vaikuttaa palvelujen laajenemiseen ja työllisyyden kasvuun. On aika palkita menestymisen taustalla työskentelevät osaavat työtekijät, jotka mahdollistavat laadukkaan palvelun ja matkailijoiden viihtymisen, Koivuniemi toteaa.

– Työn sesonkiluonteesta johtuen on tärkeää, että palkkaus ja muut työehdot saatetaan tasolle, jolla työntekijät saavat kunnon korvaukset työpanoksestaan.

Hiihtokeskus- ja ohjelmapalvelualan työntekijöiden työehtosopimusneuvottelut ovat käynnissä parhaillaan. Nykyisen työehtosopimuksen voimassaolo päättyi lokakuun lopussa. Palkankorotusten lisäksi neuvoteltavana on useita työehtosopimuksen muita määräyksiä.

PAMin järjestöjohtaja Niina Koivuniemi puhuu SAK päivillä Levillä 4.-5.11.2017. Tilaisuuden ohessa Koivuniemi tapaa pamilaisia aktiiveja ja hiihtokeskus- ja ohjelmapalvelualan työntekijöitä, joiden työehtosopimusneuvottelut ovat parhaillaan käynnissä.

– Alan työntekijöillä on vahva yhteinen tahtotila siihen, että hiihtohissin lailla palkat hinataan nousuun. Olisi harmillista, jos hissit jumiutuisivat, kuten on viime vuosina käynyt palkoille, Koivuniemi toteaa.

– On kaikkien yhteinen etu, että neuvotteluissa saadaan ratkaisuja, joihin työntekijät voivat sitoutua, Koivuniemi toteaa.