”Pa­ras­ta on nähdä into ja ilo” – Kuusamo Opiston ke­sä­kurs­seil­la lap­sil­la kii­tos­ta tulee myös hyvästä ruoasta

-

Keskiviikkona oli Kuusamo-opistolla iloinen tunnelma. Lapset suunnittelivat yhdessä Merja Danson sekä Elena Hietalan kanssa Liisa Karkkimaassa -nimistä näytelmää. Kuusamo-opistolla järjestettiin vuoden 2011 jälkeen syntyneille, kouluikäisille lapsille viisi päivää kestävä tanssi- ja teatterileiri. Leirillä on 7-11-vuotiaita.

Ensimmäinen päivä meni tutustuessa. Tutustumisen jälkeen aloitettiin näytelmän suunnittelu ja roolien jako.

Näytelmän Liisa-tyttö on turhan ihastunut karkinsyöntiin. Hänellä on Candy-niminen koira, jonka kanssa Liisa pääseekin suureen seikkailuun Karkkimaahan. Mutta miten he pääsevätkään pois? Karkkimaassa he tapaavat ihmeellisiä olentoja. Suurin osa olennoista on kilttejä, mutta mukana on myös pelottava Noita ja hänen kissansa.

– Lapset saivat itse päättää roolinsa ja suunnitella hahmot. Osalla on useampi rooli, Danso sanoo hymyillen.

– On hyvä päästää lapset suunnittelemaan itse koreografiaa ja vuorosanoja, ettei kaikki ole määrättyä. Lapsilta tulee parhaat ideat, Danso kertoo.

Elena Hietala suunnittelee yhdessä lasten kanssa tansseihin koreografiat. Lapsilla on muutama tanssi, jossa kaikki ovat mukana, joihinkin tansseihin on taas valittu pelkästään kohtauksessa olevat hahmot. Kaikki haluavat päästä tanssimaan.

Lapset pääsevät jopa itse askartelemaan lavasteet.

Mutta mikä leirissä on parasta? Hietala ja Danso katsoivat lapsia hymyillen.

– Näytelmä ei ole tärkein. Parasta on nähdä lasten into ja ilo. Opitaan lapsilta uutta, Danso vastaa.

– Ja päästään touhuamaan lasten kanssa. Meistä tulee Merjan kanssa melkein itsekin lapsia, Hietala jatkaa.

Lapset kehuvat yhteen ääneen opiston ruokia.

– Eilen oli makaronilaatikkoa, ja tänään tosi hyvää lohikeittoa!

Harjoitusten aikana lapsilta tulvi todella hyviä ideoita, millaisia muutoksia esitykseen voisi tehdä. Tanssijat olivat todellakin innokkaita. Verhon takaa kuului jatkuvasti pyyntöjä, että jokos sen musiikin saisi soimaan, että pääsee tanssimaan.

– Esitys on kaikille avoin, saliin mahtuu 100 henkilöä. Ja jos tulee enemmän, niin voidaan me esittää kahtenakin päivänä, Hietala nauraa.