Par­viai­nen vap­pu­na: "Il­mas­ton­muu­tos ei ole hö­pö-hö­pöä – har­kit­se­ma­ton­ta olisi han­ka­loit­taa maa- ja met­sä­ta­lout­ta"

Ulla Parviainen.
Ulla Parviainen.

Kuusamolainen Keskustanaisten puheenjohtaja Ulla Parviainen otti kantaa ilmastonmuutokseen Keskustan vihreä vappu -tilaisuudessa Kuusamon torilla 1.5.

– Vaalien alla eräät ryhmät leimasivat ilmastomuutoksen ”höpöhöpöksi”. Sitä se ei ole. Se on vakavasti otettava asia. Ongelmana on, että ilmastonmuutoksen ratkaisuiksi on esitetty harkitsemattomasti sellaisia toimia, jotka hankaloittaisivat suomalaisen maa- ja metsätalouden asemaa ja veisi meiltä työtä ja toimeentuloa, Parviainen sanoi.

Keskustan vappujuhla keräsi räntäsateisesta säästä huolimatta väkeä torille kuulemaan puheita ja musiikkia ja syömään munkkeja siman keran. Ulla Parviaisen lisäksi juhlassa puhuivat Keskustan Kuusamon kunnallisjärjestön puheenjohtaja Matti Heikkilä ja Keskustanuorten varapuheenjohtaja Janne Kallunki.

Julkaisemme Ulla Parviaisen puheen upotuksen alla kokonaisuudessaan.

"On vain kaksi ja puoli viikkoa siitä kun Suomessa pidettiin eduskuntavaalit. Tulos ei ollut se mitä minä itse ja oma kampanjatiimini ja Keskusta tavoittelimme. Toinen eduskuntakausi jäi saamatta ja samalla laaja, mutta vähäväkinen alue ilman omaa kansanedustajaa.

Lähes 4 000 henkilökohtaista ääntä on paljon, mutta valitettavasti tällä kertaa ei riittävän paljon. Lämmin kiitos jokaisesta saamastani äänestä ja erityinen kiitos teille kaikille, jotka sanoin, euroin, kirjoituksin ja teoin tuitte kampanjassa.

Minua harmittaa ja tukijoitani harmittaa, mutta nyt on katsottava eteenpäin. Koillismaalla on tehtävä selkeä suunnitelma edunvalvonnasta ja olla valmiina vaikuttamaan jo ennen kuin uusi hallitus on syntynyt.

Kotikuntamme Kuusamo oli viiden heikoimmin äänestäneen pitäjän joukossa Oulun vaalipiirissä. Syytä on muidenkin kuin Keskustan kunnallisjärjestössä ja valtuustoryhmässä pysähtyä pohtimaan hetkeksi miksi enemmän kuin joka kolmas kuusamolainen äänestysikäinen ei halunnut käyttää oikeuttaan äänestää ja miksi ääni on helpompi antaa vaalipiirin toiselle puolelle kuin oman pitäjän ehdokkaalle.

Keskustan vaalitulos osoittaa puolueelle suunnan oppositioon. Olen ollut Keskustan puoluehallituksen jäsenenä viitoittamassa suuntaa ennen vaaleja ja nyt vaalien jälkeen. Viime viikonloppuna puoluevaltuusto hyväksyi linjauksemme.

Maanantaina Keskusta on antanut vaalien suurimman puolueen puheenjohtajalle Antti Rinteelle vastaukset hänen hallituksentunnustelukysymyksiinsä.

Keskustan kynnys hallitukseen osallistumiselle tässä tilanteessa on korkea. Keskustan osallistumisen ehtona on meille tärkeiden asioiden sisällyttäminen hallitusohjelmaan. Vastuu uuden, toimintakykyisen hallituksen muodostamisesta on nyt vaalien voittajilla.

Meidän on nyt aika kuulla enemmän nuoria eli heitä, joihin tulevaisuudessa vaikuttavat ja joiden on selvittävä meidän ikäluokkien tekemistä ratkaisuista ja päätöksistä.

Vuoden 2018 nuorisobarometrin mukaan melkein 70 prosenttia nuorista on huolissaan ilmastonmuutoksesta. Nuoret voivat olla johtajia ilmastonmuutoksen torjunnassa, vanhempien sukupolvien ilmastomentoreita, meidän opastajia ja suunnannäyttäjiä.

Vaalien alla eräät ryhmät leimasivat ilmastomuutoksen ”höpöhöpöksi”. Sitä se ei ole. Se on vakavasti otettava asia. Ongelmana on, että ilmastonmuutoksen ratkaisuiksi on esitetty harkitsemattomasti sellaisia toimia, jotka hankaloittaisivat suomalaisen maa- ja metsätalouden asemaa ja veisi meiltä työtä ja toimeentuloa.

Ruokatuotantomme heikentäminen kansallisen ilmastopolitiikan toimilla johtaisi päästöjen kasvuun muualla. Jos meillä ei hoideta hiilinieluja eli meidän metsiä tehokkaasti ja tuoteta puupohjaisia raaka-aineita, ne tehdään vastuuttomissa maissa tai fossiilisista raaka-aineista.

Suomalaista puhdasta ja lähellä tuotettua ruokaa, uusiutuvaa energiaa ja puurakentamista tarvitaan tulevaisuudessa yhä enemmän. On tärkeää ymmärtää, että tärkeimmät ilmastonmuutosta hillitsevät valinnat tekee jokainen meistä aivan itse liikenteessä, asumisessa ja ruokavalinnoissaan.

Ilmastopolitiikka on vaikuttavaa vain, kuin sillä on suomalaisten laaja hyväksyntä. Kansalliset ratkaisut on tehtävä pieni- ja keskituloisten sekä maaseudulla asuvien ja työtä tekevien kannalta reilusti ja oikeudenmukaisesti.¨

Myös meillä Kuusamossa on syytä katsoa meidän omia asioitamme myös nuorten silmin. Mitä nuorempaan ikäryhmään kuusamolainen kuuluu, sitä korkeammalle asettuvat hänen arvostuksissaan puhdas luonto ja puhtaat vesistöt. Meidän pitää omilla kunnallisilla päätöksillä näyttää, että välitämme tulevaisuudestamme ja niiden tulevaisuudesta, jotka tulevat meidän jälkeemme.

Vain populismiin sisältyy ajatus siitä, että minä kyllä kansalaisena tiedän paremmin kuin sinä tai tuo populistin suurin vihollinen eliitti, johon näyttävät kuuluvan asiantuntijoiden lisäksi lähes kaikki muut paitsi populisti itse.

Toivotan teille kaikille oikein hyvää vappua sekä aurinkoista kevättä ja kesää!"

Ulla Parviainen
Vihreässä vapussa puhui myös käyläläinen Keskustanuorten varapuheenjohtaja Janne Kallunki.
Vihreässä vapussa puhui myös käyläläinen Keskustanuorten varapuheenjohtaja Janne Kallunki.