Pehmeät Siivet -luon­to­ku­va­näyt­te­ly avaa ovensa las­kiais­tiis­tai­na

Talvi luo otollisen valon luontokuviin. Olli Lammionsalon näyttelyn kuvien aiheet ovat tuttuja koillismaalaisille. Olli Lamminsalo viimeistelee näyttelyään.
Talvi luo otollisen valon luontokuviin.
Talvi luo otollisen valon luontokuviin.
Kuva: Olli Lamminsalo KuusamoFinland

Luontokuvaaja Olli Lamminsalo tuo luonnon myös ikäihmisten ulottuville - Pehmeät siivet -luontokuvanäyttely avaa ovensa Toimintakeskus Porkkapirtillä laskiaistiistaina. Olli Lamminsalon tavoitteena on tuoda luonto lähelle niitä, jotka eivät itse sinne pääse.

– On paljon ihmisiä, jotka eivät syystä tai toisesta pääse luontoon. Luonto tuo paljon iloa. Haluan tarjota luontokokemuksia valokuvieni välityksellä, kertoo näyttelyään Toimintakeskus Porkkapirtin aulaan pystyttävä Olli Lamminsalo.

– Haluan keskustella ihmisten kanssa ja kuulla tarinoita. Erityisesti ikäihmisillä on tunnetusti paljon mielenkiintoisia ja mukaansatempaavia tarinoita kerrottavana, Lamminsalo pohtii.

Olli Lamminsalolla ja äänitaiteilija Kirsi Ihalaisella oli vastikään yhteisnäyttely Rovaniemen Arktikumissa.

– Porkkapirttiin nyt avattava näyttely on osa tuota yhteisnäyttelyä, mutta ilman luonnon ääniä, valottaa Lamminsalo näyttelyn taustoja.

Yhtä lukuun ottamatta kaikki näyttelyn kuvat on kuvattu hänen omista kuvauskojuistaan, joita alueella on kokonaiset 34. Kuvissa on pääosin lintuja, mutta myös ahma ja karhu ovat päässeet näyttelyyn mukaan. Lamminsalo kertoo aina halunneensa tehdä jotakin erilaista. Näyttelyn luontokuvien erikoisuutena on se, että yhtä valokuvaa lukuun ottamatta kaikki kuvat ovat harkitusti liike-epäteräviä.

– Pitää aina myydä sitä, mitä muilla ei ole, paljastaa Lamminsalo valokuviensa taustalla olevaa ideologiaa.

Näyttelyn ainut terävä kuva, ”Helmipöllöjen monet silmät” on kuva pöllönpoikasista, jonka kiinnostavuuden salaisuus piilee siinä, että poikaset suorastaan vangitsevat katsojansa silmillään, katsoopa kuvaa mistä suunnasta tahansa.

– Tuntuu kuin ne tuijottaisivat katsojaansa herkeämättä, kertoo näyttelyn aikaansaamisessa keskeisesti mukana ollut Erja Paakkari.

Lamminsalo oli lukenut lehdestä Vanhassa vara parempi -hankkeesta, jossa alueen toimijoita kannustetaan tarjoamaan ikäihmisille virikkeitä.

– Tapasin tuttavani, hankkeen vetäjänä toimivan Erja Paakkarin kaupan pihalla, ja siitähän idea näyttelyn pystyttämiseen lähti, valottaa Olli Lamminsalo näyttelyn ideointivaihetta.

K-kauppiaana 1980-luvun loppupuolella Helsingissä toimineen Lamminsalon Kuusamossa viihtymistä oli silloinen päämies epäillyt jopa siinä määrin, että oli lyönyt vetoa kolmesta konjakkipullosta.

– No hänhän hävisi tuon vedon, nauraa Olli Lamminsalo, johon Kuusamon luonto, maisemat ja erityisesti taigametsien linnut tekivät lähtemättömän vaikutuksen.

Vuodesta 2003 alkaen Kuusamossa asunut Lamminsalo järjestää valokuvausmatkoja ulkomaalaisille ja toimii lintuoppaana sekä pitää esitelmiä ja vuokraa piilokojuja.

Pehmeät Siivet -luontokuvanäyttelyn järjestää Leader Koillismaan rahoittama Vanhassa vara parempi -hanke, jonka tavoitteena on nostaa yli 65-vuotiaiden arvostusta Kuusamon todellisena voimavarana. Projektityöntekijä Erja Paakkari kertoo hankkeen olevan jo loppusuoralla. Toimintakeskus Porkkapirtillä järjestetään kaikille avointa toimintaa liikunnan, askartelun, musiikin ja vaihtuvien näyttelyiden muodossa.

– Toivon hankkeelle jatkoa jossakin muodossa, koska ikäihmiset ovat todellinen voimavara, Erja Paakkari kiteyttää hankkeen tavoitteita.

KS Fakta

Pehmeät siivet

Pehmeät Siivet -luontokuvanäyttely avaa ovensa tiistaina

5.3. klo 13:30.

Avajaisissa vieraille on luvassa kahvia ja laskiaispullaa.

Maanantaina

11.3.klo 13:30

on vuorossa Olli Lamminsalon kuvat ja tarinat, Pehmeät siivet -kuvaesitys ja Harmaan pöllön metsä -lyhytfilmi.

Näyttely on avoinna Toimintakeskus Porkkapirtin aulassa avajaispäivästä toukokuun loppuun päivittäin klo 7-18 ja näyttelyyn on vapaa pääsy.