Pin­ta­mol­la maan­tei­den toi­sek­si pisin mutka – Tak­si­mies: eipä tuota ole tullut aja­tel­leek­si, mutta siellä on hankala ohittaa

Suomen toiseksi pisin mutka kaartuu loivasti. Reilu viiden kilometrin mutka on Syötteen tiehaaran ja Pintamon itäisen tiehaaran välissä.
Suomen toiseksi pisin mutka kaartuu loivasti.
Suomen toiseksi pisin mutka kaartuu loivasti.

Valtatiellä 20 Taivalkosken ja Pudasjärven välillä sijaitsee Suomen maanteiden toiseksi pisin mutka. Pintamolla olevalla loivasti kaartuvalla mutkalla on pituutta kaikkiaan 5020 metriä eli reilu 5 kilometriä. Mutka häviää pituudessa vaivaiset viisi metriä Suomen pisimmälle mutkalle, joka sijaitsee valtatie 4:llä Lahden ja Helsingin välisellä moottoritiellä Järvenpään ja Mäntsälän välillä. Siellä mutkalla on pituutta 5025 metriä. Tiedot käyvät ilmi Väyläviraston tierekisteristä.

– Appiukko oli Tielaitoksella aura-auton kuljetteja ja kertoi siitä, mutta eipä tuota ole tullut itse ajateleeksi, sanoo Taivalkosken taksiasemalta Jani Puolakanaho.

Mutka on kutakuinkin Pintamovaaran ja Alakankaan välissä tai toisinsanoen Syötteen tiehaaran ja Pintamon itäisen tiehaaran välillä. Alueella on toisiaan seuraavia pitkiä loivia mutkia.

Taksit ajavat usein Oulun ja Taivalkosken väliä ja tie on tullut tutuksi.

– Siinä mutkan paikkeilla tahtoo olla syksyisin aika paljon poroja. Siinä taitaa olla muutama porotarhakin.

Pitkä mutka aiheuttaa hieman myös ongelmaa.

– Kun näkyvyyttä ei oikein ole, niin siinä ei pääse ohittemaan.

Tosin ongelma koskettaa lähes koko Kuusamo - Oulu -väliä, sillä valtatie tekee pientä mutkaa lähes koko ajan ja suorilla on myös mäkistä maastoa Kuusamosta Pudasjärvelle saakka.

Edit. Korjattu Pintamon taivutusmuoto oikeaksi 2.1. klo 8.20

Lue lisää maanantain 30.12. Koillissanomista tai näköislehdestä.