"Poh­joi­sen luon­nos­sa värit ovat kirk­kai­ta ja kuu­lai­ta, vedet puh­tai­ta ja ym­pä­ris­tö kaikin puolin ins­pi­roi­va" - Johanna Laajan teokset esillä Pää­ta­lo-kes­kuk­ses­sa

-

Päätalo-keskuksen näyttelytilassa on parhaillaan nähtävillä kuvataiteilija Johanna Laajan yksityisnäyttely Mana. Laaja on Suomussalmen Pyhäkylällä asuva ja työskentelevä kuvataiteilija, jolla on varsin omaperäinen ja varsin selkeä tyyli. Tykkäsin.

Taivalkosken näyttelyssä esillä olevat öljyvärimaalaukset ovat vuosien 2018 ja 2019 tuotantoa. Maalaukset ovat kuvataiteilijan mukaan mielentasolla syntyvien tunnelmien värittämiä asetelmia ja interiööritutkielmia. Maalauksissa esiintyvien tilojen ja esineiden lähtökohdat löytyvät hänen asuin- ja työskentelytiloista vanhalta kyläkoululta ja sen lähiympäristöstä.

– Näyttelyn nimi Mana kuvaa sitä, miten havainnoin ja löydän teosten aiheet ympäristöstäni. Hetkessä koettujen ja nähtyjen esineiden sekä ilmiöiden voima näyttäytyy minulle ylitse muun arkisen havainnoinnin.

Tuntuu kuin aiheet nostaisivat itsensä esiin mystisellä voimalla kiinnittäen huomioni esineen tai tilan väreihin, valoon ja varjoihin. Mana merkitsee yliluonnollista näkymätöntä voimaa, joka elävöittää esineet, ihmiset ja eläimet, Johanna Laaja kertoo.

Taivalkoskella esillä olevat öljyväriteokset on maalattu selkeästi ja voimakkailla väreillä hempeyttä unohtamatta. Ne ovat samalla kertaa selkeitä mutta kysymyksiä herättäviä.

Johanna laaja kertoo asuneensa Suomussalmella kolmisen vuotta ja viihtyy paikkakunnalla loistavasti.

– Täällä maalla on hyvä olla. Pohjoisen luonnossa värit ovat kirkkaita ja kuulaita, vedet puhtaita ja ympäristö kaikin puolin inspiroiva. Elän mieluummin täällä kuin eteläisessä Suomessa.

Lue juttu kokonaisuudessaan printistä tai näköislehdestä.

Fakta

Taidenäyttely Mana

Taiteilija Johanna Laaja on syntynyt Valkeakoskella vuonna

1977

Asuu ja työskentelee Suomussalmella.

Oulun Taiteilijaseura -63 ry:n jäsen.

Kokelasjäsenenä Taidemaalariliitossa.

Näyttely on Päätalo-keskuksessa 11. lokakuuta saakka.

Avoinna ma 8-18, ke, to 8.30-18 ti, pe 8.30-16.