Pölkky on pyöreät 50-vuo­tias – "Pö­lö­kyl­lä töissä" melkein koko yri­tyk­sen his­to­rian ollut Eero Kujala muis­te­lee yri­tyk­sen vai­hei­ta

Eero Kujala on ollut Pölkyllä töissä melkein koko yrityksen 50 vuotta. Kypärä Kujalan päässä ei ole hänen omansa vaan on lainassa.
Eero Kujala on ollut Pölkyllä töissä melkein koko yrityksen 50 vuotta. Kypärä Kujalan päässä ei ole hänen omansa vaan on lainassa.

Polski-Fiatti kurvasi toisinaan heinäntekoaikaankin Nissinvaaraan. Fiatin kuljettaja oli sahan hoitaja Seppo Kilpivaara. Hän tiesi, että Kujalan Vikke oli sirkkelimies.

Terämiehiä tarvittiin aina tuuraamaan Pölkylle. Saha oli juuri aloittanut toimintansa.

Isä-Viken jalanjälkiä Pölkyllä seurasi monen muun kuusamolaisen tapaan myös Eero Kujala. Hän aloitti Pölkyllä töissä 1971, elokuun ensimmäinen päivä.

Se oli tavallinen kesäpäivä.

– Olin neljätoista. Päästelin mopolla ensi kertaa Pölkylle, Kujala muistelee.

Koska ikää oli vähän, alkoivat työt lautatarhalla.

– Isä oli vähän niin kuin oppaana, Kotikummun Sepolle piti ilmoittautua.

Nuoret saivat tehdä tunteja sen mukaan kuin itse halusivat.

Parin vuoden kuluttua Kujala aloitti kahdeksan tunnin työpäivät. Niitä sitten riittikin.

– Vuonna ’75 aloin ajaa pyöräkoneita. Onneksi motoriikka pelaa vielä, vaikka hidastuukin, kertoo ensi vuoden puolella eläkkeelle jäävä Kujala, Pölkyn pitkäaikaisin työntekijä.

70-luvun saha oli pieni ja työyhteisö tiivis. Kaikki, noin viitisenkymmentä henkeä ”isoja miehiä” kokoontui yhtä aikaa taukohuoneeseen, kunnes pilli soi.

– Juttu lensi, kun kaikki pani parastaan ja monet naurut naurettiin. Nyt väkeä on niin paljon, etten edes tunne enää kaikkia, vertaa Kujala.

Tuohon aikaan, vuonna 1972, perustettiin Kuusamon Kuljetus Oy hoitamaan radan puutteesta kärsineen Kuusamon Osuuskaupan ja Pölkyn tavaraliikennettä. Ajatuksena oli, että samat kumipyörät tuovat tavaraa Kuusamoon ja vievät Pölkyn tuotteita Ouluun.

Työntekijän näkökulmasta tärkeää on ollut se, että sahalla on pystytty pitämään väkeä töissä matalasuhdanteidenkin aikana. Tätä myös perheyrityksen Virranniemet muistelevat, kuten esimerkiksi torstaina julkaistavassa Samasta puusta veistetty -perheyhtiön viidenkymmenen vuoden historiikissa.

Semmoisiakin puheita liikkuu, että matalasuhdanteissa Pölkyllä olisi tehty tavaraa taapeliin, josta sitä on ollut myydä, kun kysyntä on herännyt. Toimitusjohtaja Petteri Virranniemi toppuuttelee, ettei rahaa ole määrättömästi ja siksi varastot eivät saa kasvaa.

– Aikaisempina vuosina on kuitenkin saatu toiminta pyörimään heikkoinakin aikoina. Sitähän ei tiedä millaisia aikoja tulee, sanoo Virranniemi.

Sahan ensimmäisen tulipalon jälkeen rakennettiin lämmin halli, joka oli työntekijöiden näkökulmasta huima parannus edelliseen. Myös "villapaita työnantajan puolesta" poistui käytöstä.

– Jo silloin sahalle tuli automatiikkaa niin, että puuhun ei oikeastaan enää käsin paljoa kajottu. Se villapaitahan tarkoitti, että lämmin tuli työstä, kertoo Kujala.

Työntekijöiden sitoutuminen Pölkkyyn on osaltaan aiheuttanut tilanteen, jossa tuotantopuolen keski-ikä on kohonnut korkeaksi. Koko yhtymän keski-ikä on 46 ikävuotta. Elämöitymisiä on 5-10 henkilön verran vuosittain.

Myös työilmapiiri on Pölkyllä ollut sen sorttinen, että terät on voitu pitää pyörimässä palkka- ja muiden neuvottelujen lomassa. Työntekijöiden järjestäytymisaste on korkea, mutta lakkoja ei ole pahemmin ollut.

– Kaksi-nolla-kaheksantoista oli ne kolme lakkopäivää, joihin olen ikinä osallistunut. Aikaisemmin on ollut kiperiä tilanteitä, mutta aina on selvitty, kertoo Kujala.

Kujala kiittää, että on saanut sovittua työvuoronsa itselleen sopiviksi iltavuoroiksi. Muutoinkin hän pitää sahaa mieluisana ympäristönä, koska esimerkiksi kemikaaleja ei käytetä.

"Jospa sitä pääsee Pölökylle töihin.

Joka tapauksessa lomautuksia ja irtisanomisia välttänyt yritys on saanut Kuusamossa vuosikymmenten aikana luotettavan työnantajan maineen. Ainakin 90-luvun yläkoululaisten välituntipuheissa oli yleistä nojata Pölkkyyn, jos kokeista tuli jakkaroita. "Jospa sitä pääsee Pölökylle töihin", saattoi kuulua.

Lue lisää Pölkystä keskiviikon Koillissanomista.