Pork­ka­tör­män vanha las­ten­sai­raa­la huu­to­kau­pa­taan

Kuusamon keskustassa Torankijärven läheisyydessä oleva vanha Porkkatörmän lastensairaala on myynnissä. Se myydään nykyisen asemakaavan mukaiseen käyttötarkoitukseen mahdollisimman pienin poikkeamin. Kohde on myynnissä huutokaupat.com -sivustolla.

Rakennuksen laajuus on 464 kerrosneliötä ja sen tilavuus 2100 kuutiota. Tontin kaavamerkintä on YM/s-1, joka tarkoittaa museorakennusten korttelialuetta. Rakennus on liitetty kaukolämpö- sekä vesi- ja viemäriverkostoon. Kohteeseen on tehty kuntotutkimus vuonna 2017.

Alunperin kiinteistö oli Suomen Punaisen Ristin lastensairaala. Suomen Punaisen Ristin Oulun piirihallitus osti Kuusamon seurakunnalta tontin Torankijärven rannalta lastensairaalaa varten v. 1940. Lastensairaalan tarve oli suuri, sillä alle yksivuotiaista lapsista menehtyi Kuusamossa 36,2 %.

Sodan aikana valmistuneen lastensairaalan toiminta jäi kuitenkin lyhytaikaiseksi, sillä pakenevat saksalaiset tuhosivat rakennuksen osittain syksyllä 1944. Jäljelle jäivät kantavat seinät.

Sairaalan jälleenrakennus aloitettiin välittömästi. Kunnostettuun lastensairaalaan sijoitettiin Kuusamon aluesairaala uuden aluesairaalan valmistumiseen saakka.

Kuusamo, Pudasjärvi ja Taivalkoski muodostivat v. 1950 kuntaliiton, joka ylläpiti 40-paikkaista lastenkotia. Se aloitti toiminnan syksyllä 1950.

Rakennus oli lastenkotina v. 1974 saakka, jolloin se siirtyi Kuusamon kunnan omistukseen. Kunta sijoitti vapautuneisiin tiloihin päiväkodin. Tässä tarkoituksessa rakennus oli kevääseen 1985 saakka, jolloin se jäi tyhjilleen.