Po­siol­ta aloite uudesta kan­sal­lis­puis­tos­ta – Ko­rouo­man kan­sal­lis­puis­ton pin­ta-alak­si eh­do­te­taan noin 2600 heh­taa­ria

Posion kunnanhallitus päätti yksimielisesti maanantaina, että kunta jättää aloitteen ympäristöministeriölle ja valtioneuvostolle Korouoman kansallispuiston perustamisesta. Kansallispuiston pinta-alaksi ehdotetaan noin 2600 hehtaaria.
Posion kunnanhallitus päätti yksimielisesti maanantaina, että kunta jättää aloitteen ympäristöministeriölle ja valtioneuvostolle Korouoman kansallispuiston perustamisesta. Kansallispuiston pinta-alaksi ehdotetaan noin 2600 hehtaaria.
Kuva: Erkki Ahola

Posiolla vireillä jo viime vuoden lopulta ollut uuden kansallispuiston perustaminen Koruomaan, eteni viralliselle taholle, ensimmäiselle askelmalle, Posion kunnanhallituksen päättäessä yksimielisesti maanantaina, että kunta jättää ympäristöministeriölle ja valtioneuvostolle aloitteen Korouoman kansallispuiston perustamisesta. Kansallispuiston pinta-alaksi ehdotetaan noin 2600 hehtaaria.

Aloitteensa liitteeksi kunnanhallitus on kartoittanut alkuvuodesta Korouoman alueen keskeiset toimijat, yhteisöt, yritykset ja yksityishenkilöt, ja kuullut heidän näkemyksiään asiasta. Lisäksi keskeiset toimijat on tavattu yhteistyöpalaverissa helmikuun alkupuolella.

Kunnanhallitus sai hankkeeseen liittyen yhteensä 13 lausuntoa. Hallitus jatkoi lausunnon jättämisaikaa kahden toimijan pyynnöstä 29. maaliskuuta 2019 saakka. Kansallispuiston perustamiseen liittyen kunta järjesti kaikille avoimen kuntalaistilaisuuden 27. helmikuuta 2019.

Lausunnot on huomioitu valmisteltaessa aloitetta Korouoman kansallispuiston perustamisesta.

– Kansallispuistoilla on Suomessa iso status. Se lisäisi Korouomassakin alueen vetovoimaa luontokohteena ja loisi uusia mahdollisuuksia yritystoiminnalle, kunnanhallituksen puheenjohtaja Olavi Lehtiniemi sanoo.

Korouoman kävijämäärät ovat kovassa kasvussa. Maisemiensa ansiosta Korouoman alue on Posion kunnan tärkeimpiä luontomatkailukohteita ja sen kävijämäärät ovat Metsähallituksen tilastojen mukaan kasvaneet viimeisen kuuden vuoden aikana 15 500 kävijästä 28 300 kävijään. Alueella on yhteensä 40 km retkeilyreitistöä ja se tarjoaa monipuoliset retkeily- ja harrastusmahdollisuudet muun muassa omatoimisille päivämatkailijoille,

kallio- ja jääkiipeilijöille, lintumatkailijoille, valokuvaajille, maastopyöräilijöille, kalastajille,

metsästäjille, maastopyöräilijöille ja moottorikelkkailijoille.

Korouoman suojelualueen läheisyyteen ollaan laatimassa kehittämisuunnitelmaa, Master Plania, jonka tarkoituksena on luoda edellytyksiä matkailun liiketoiminnalle. Tavoitteena on rakentaa yritysvetoinen, investoijia sitouttava hanke. Matkailua palvelevat rakennukset, ohjelmapalvelureitit ja rakenteet voitaisiin sijoittaa puiston ulkopuolelle Saukkovaaraan, Lapiosalmelle ja Kurtankaltiolle, ja ne rakennettaisiin yritysrahoituksella, kunnanhallituksen aloitteessa todetaan.