Posion Ku­lo­har­jus­sa vael­let­tiin vaa­li­uur­nil­le vel­vol­li­suu­des­ta: “Vähän vai­kut­ta­mis­mah­dol­li­suuk­sia”

Salli ja Ilkka Ylisirniö kävivät äänestämässä Kylätalo Kipinässä Kuloharjussa. Vaalitoimitsijoina toimivat Anni Tuppurainen ja Samuel Haataja.
Salli ja Ilkka Ylisirniö kävivät äänestämässä Kylätalo Kipinässä Kuloharjussa. Vaalitoimitsijoina toimivat Anni Tuppurainen ja Samuel Haataja.
Kuva: Erkki Ahola

Kylätalo Kipinässä Posion Kuloharjussa europarlamenttivaalien ensimmäisenä ennakkoäänestyspäivänä äänestämässä keskiviikkona käyneet arvioivat heidän, mahdollisesti läpi pääsevällä ehdokkaalla, olevan vähän vaikuttamismahdollisuuksia. Äänestämään saapuneet totesivat lähinnä kansalaisvelvollisuuden saaneen heidät liikkeelle.

– Kansalaisvelvollisuus sai meidät tulemaan ja äänestämään, äänestyspaikalle ensimmäisenä saapuneet Salli ja Ilkka Ylisirniö sanoivat.

– Ainakin tiet ovat menneet huonompaan kuntoon siitä kun Suomi liittyi Euroopan unioniin, Ilkka Ylisirniö toteaa. Hän toivoo, että EU:sta saataisiin ensi ohjelmakaudella rahaa maaseudun ja sivukylien tiestön korjaamiseen.

Aika on hurahtanut nopeasti siitä kun Suomi liittyi vuonna 1995 Euroopan unionin jäsenmaaksi, ja käteiseurot otettiin Suomessa käyttöön vuoden 2002 alusta. Kuloharjuun äänestämään saapuneiden mielestä EU on tuonut Suomelle hyvää, mutta myös huonoa.

– Jos Suomi ei olisi liittynyt Euroopan unioniin, niin olisiko meillä tällä hetkellä enemmän pieniä ja keskisuuria maatiloja. Olen sitä mieltä, että EU on ajanut Suomessa maatalouden isoihin yksikkökokoihin, ja sen myötä työpaikkoja on kadonnut maaseudulta hurjasti, Arvo Lohilahti puolestaan sanoo.

– EU:n tulevien päättäjien toivoisin nykyistä paremmin ottavan Pohjois-Suomen ja Lapin asiat hoidettavaksi. Esimerkiksi tieverkosto rapaantuu hurjaa vauhtia pohjoisessa, vaatii paljon rahaa, että myös pohjoisen tiestö saadaan kuntoon ja liikenneväylät turvalliseksi.