Pu­das­jär­ven am­pu­mis­ta­paus odottaa tuo­mio­ta

– Hän on voinut pitää varmana sitä, että hän aiheuttaa kuoleman. Ainakin se on ollut todennäköisempää kuin se, että näin ei kävisi, kihlakunnansyyttäjä Vuokko Hautala sanoi perjantaina Oulun käräjäoikeudessa.

Hän antoi loppulausuntonsa Pudasjärvellä viime tammikuussa sattuneesta ampumis- ja sieppaustapauksesta.

Lähes 20 syytettä poikineessa vyyhdessä ovat syytettyinä oululaiset, vuosina 1973 ja 1984 syntyneet miehet sekä vuonna 1996 syntynyt nainen.

Osa lievemmistä syytteistä on myönnetty oikeiksi, törkeimmät kiistetään.

Syyttäjän mielestä pudasjärvisen kuoliaaksi ampunut nuorempi oululaismiehistä pitäisi tuomita taposta.

– Kyse oli hirvikivääristä, joka ei laukea helposti. Hän tähtäsi ja osui keskelle vartaloa.

Syyttäjän mielestä vanhemman miehen on täytynyt käsittää, mikä on hänen toimintansa merkitys tapahtumien kulussa ja hänet tulisi tuomita avunannosta tappoon.

Hän katsoo, että oululaisnainen puolestaan olisi voinut poistua paikalta mutta sen sijaan hän päätti osallistua yhdessä tuumin miesten kanssa tehtyyn törkeään ryöstöön.

Vahingonkorvauksia vaativia asianomistajia eli surmatun puolisoa ja tämän perhettä edustava asianajaja Pasi Hagman selitti, että pudasjärvinen nainen menetti puolisonsa ja joutui itsekin rikosten uhriksi.

– Täysin sivullinen, puolustuskyvytön nainen pahoinpideltiin, nöyryytettiin, uhkailtiin kiväärillä ja tappamisella omassa kodissaan, jonka jälkeen koti poltettiin ja hänet muilutettiin Ruotsiin asti.

Taposta syytetyn miehen puolustuksen mukaan syytetty ampui laukauksen ohi, mutta sattumanvaraisesta syystä se osuikin kuolettavasti uhria.

Syytetty kiistää käyttäytyneensä väkivaltaisesti myöskään naista kohtaan saati uhanneensa sillä asunnolla tai Ruotsin-matkan aikana.

Avunannosta tappoon syytettyä miestä avustavan varatuomari Tuukka Tieksolan mielestä hänen päämiehensä on osaton ampumiseen.

– Kamppailu aseesta ei voi millään tulkinnalla viitata siihen, että päämieheni antaa apua sille, että hänet (pudasjärvinen mies) ammutaan välittömästi

Tuomio tulee kahden viikon kuluttua.