Tilaajille

"Pys­tyt­te­kö odot­ta­maan?" - Saattaa tak­sin­kul­jet­ta­ja kysyä Koil­lis­maal­la taksin illalla ti­lan­neel­ta asiak­kaal­ta: Ta­ka­vuo­sien bi­le­po­ru­koi­den kyy­dit­se­mi­nen vä­hen­ty­nyt ja ajot kes­kit­ty­neet päi­vä­ai­kaan

Taksipalveluita saa Taivalkoskella ja Kuusamossa arkisin illalla ja yöllä, kunhan ymmärtää odottamisen periaatteet – kuski voi lähteä työhön kotipihasta. Posiolla puolestaan kolme taksiautoilijaa päivystää kukin vuorollaan Posion taksiasemalla. Useamman päivystäjän pitäminen syrjemmässä ei ole taloudellisesi kannattavaa. Kysyntä arjen ja yön taksipalveluille on vähentynyt huippuvuosista.

– Öisin on jonkin verran asiakkaita Kuusamosta Rukalle päin, taksinkuljettaja Janne Härkönen kertoo. Muuten arki-illat ja yöt ovat rauhallista aikaa. Taksia kannattaa kysellä ennakkoon, jos haluaa varmistua kyydistä hiljaisempana aikana, kuten arki-iltana ja yöllä.
– Öisin on jonkin verran asiakkaita Kuusamosta Rukalle päin, taksinkuljettaja Janne Härkönen kertoo. Muuten arki-illat ja yöt ovat rauhallista aikaa.
– Öisin on jonkin verran asiakkaita Kuusamosta Rukalle päin, taksinkuljettaja Janne Härkönen kertoo. Muuten arki-illat ja yöt ovat rauhallista aikaa.
Kuva: Mikko Halvari

Puhelin soi arkisena aamuyönä taivalkoskelaisen taksinkuljettajan yöpöydällä. Asiakas soittaa ja kysyy, pääsisikö taksilla Taivalkosken kirkolta Jokijärvelle vielä tänä yönä. Kyllä onnistuu, mutta hetken täytyy odotella, kuuluu vastaus. Vaatteet päälle, auto alle ja kohti asiakasta.

Taksin saa todennäköisesti edelleen arki-iltana Koillismaalla, kunhan ymmärtää realiteetit: taksinkuljettajat voivat odottaa asiakasta taksitolpan sijaan kotona eikä autoja ole liikenteessä yhtä paljon kuin huippuvuosina.