Tilaajille

"Pys­tyt­te­kö odot­ta­maan?" - Saattaa tak­sin­kul­jet­ta­ja kysyä Koil­lis­maal­la taksin illalla ti­lan­neel­ta asiak­kaal­ta: Ta­ka­vuo­sien bi­le­po­ru­koi­den kyy­dit­se­mi­nen vä­hen­ty­nyt ja ajot kes­kit­ty­neet päi­vä­ai­kaan

Taksipalveluita saa Taivalkoskella ja Kuusamossa arkisin illalla ja yöllä, kunhan ymmärtää odottamisen periaatteet – kuski voi lähteä työhön kotipihasta. Posiolla puolestaan kolme taksiautoilijaa päivystää kukin vuorollaan Posion taksiasemalla. Useamman päivystäjän pitäminen syrjemmässä ei ole taloudellisesi kannattavaa. Kysyntä arjen ja yön taksipalveluille on vähentynyt huippuvuosista.

Puhelin soi arkisena aamuyönä taivalkoskelaisen taksinkuljettajan yöpöydällä. Asiakas soittaa ja kysyy, pääsisikö taksilla Taivalkosken kirkolta Jokijärvelle vielä tänä yönä. Kyllä onnistuu, mutta hetken täytyy odotella, kuuluu vastaus. Vaatteet päälle, auto alle ja kohti asiakasta.

Taksin saa todennäköisesti edelleen arki-iltana Koillismaalla, kunhan ymmärtää realiteetit: taksinkuljettajat voivat odottaa asiakasta taksitolpan sijaan kotona eikä autoja ole liikenteessä yhtä paljon kuin huippuvuosina.