Ret­ki­luis­te­lun ja len­to­kent­tä­kään­nös­ten aika on ohi – Yksi Kaapo Kakon ja Miro Heis­ka­sen tek­nii­kan te­ki­jöis­tä perää mo­der­nia luis­te­lu­tek­nii­kan ope­tus­ta: "Tie­de­tään mitä se vaatii, mutta opet­ta­mi­nen on vielä las­ten­ken­gis­sä"

NHL:ssä Dallas Starsin riveissä pelaava Miro Heiskanen varattiin joukkueeseen kaksi vuotta sitten ensimmäisellä varauskierroksella kolmantena. Nyt 19-vuotias HIFK-kasvatti saa mediassa nimeänsä eteen ”NHL:n tähtipuolustaja” –nimityksen. Erityisesti sulava luistelutekniikka mainitaan, kun listataan nuoren kiekkoilijan parhaita ominaisuuksia.

Tuon tekniikan taustalta löytyy muun muassa luisteluvalmentaja Lari Joutsenlahden opit, jotka ovat tällä hetkellä suomalaisen luisteluvalmennuksen moderneimmat.

– Luistelu ei ole pelkkää tekniikkaa, vaan se on enemmän kehonhallintaa. Lisäksi pitää olla nopea jäällä. Nopein tapa ei tarkoita aina puhtainta tekniikkaa vaan reagointikykyä, hän kiteyttää.

Sanojensa tueksi Joutsenlahti antaa esimerkkejä nuorista tähdistä, jotka loistavat nuorten MM-kisoissa tai raivaavat tiensä NHL-pelaajiksi.

– Liiketaitavuus on se valtti, jolla mennään NHL:ään. Ennen piti olla voimaa ja fyysisyyttä. Fyysisyydestä on menty enemmän taidon ja ketteryyden suuntaan. Minusta se on tosi hyvä juttu.

Joutsenlahti saa olla valmennustapansa kanssa aika yksin, vaikka Suomessakin kansallisella tasolla elantonsa luisteluvalmennuksesta saavia on kymmenkunta.

– Tuleehan meiltä hyviä pelaajia, ja valmentajat Jalonen ja Marjamäki puhuvat siitä, että pitää osata liikkua pienessä tilassa. Kyllä tiedetään mitä se vaatii, mutta sen opettaminen on vielä lastenkengissä, Joutsenlahti tylyttää.

Juttu on julkaistu 28.6. Lue juttu näköislehdestä.

Katso tunnelmia leiriltä.

(Otsikkoa muokattu 28.6. klo 13.30.)

Fakta

Maailmanluokan opit Kuusamossa

Lari Joutsenlahti on luisteluvalmentaja, joka on valmentanut jääkiekkoilijoita niin NHL-, SM- kuin junioritasolla.

Hän on esimerkiksi toiminut kausina 2014-2016 HIFK:n luisteluvalmentajana. Vuosina 2017 ja 2018 hän toimi puolestaan TPS:n luisteluvalmentajana.

Hänen valmennettaviin on kuulunut muun muassa Miro Heiskanen, joka pelaa NHL:ssä Dallas Starsissa. Myös NHL:ssä pelaava (New York Rangers) Kaapo Kakko on saanut tekniikkaoppinsa Joutsenlahdelta.

Joutsenlahti on valmentanut vuodesta 2009. Yritys hänellä on ollut kuusi vuotta.

Tällä viikolla hänen vetämällään leirillä tekniikkaoppia saivat juniorit.

Tarkoituksena on, että Joutsenlahti kävisi vuosittain vetämässä 2-3 leiriä Kuusamossa.

Seuraava leiri järjestetään elo- ja syyskuun vaihteessa.