Ruka avaa jälleen en­sim­mäi­se­nä Suo­mes­sa – katso video lumien le­vi­tyk­ses­tä

Rukan rinteet avautuvat ensimmäisenä Suomessa. Rinteet tehdään viime talven pakkasten aikaan tehdyllä säilölumella. Gondolihissi aloittaa liikennöinnin Rukan ja Itä-Rukan välillä avajaisten yhteydessä.
Rukan rinteet avautuvat ensimmäisenä Suomessa.
Rukan rinteet avautuvat ensimmäisenä Suomessa.
Kuva: Mikko Halvari

Suomen laskettelukauden avausta juhlitaan Rukan hiihtokeskuksessa perjantaina klo 9:30 alkaen. Kausi avataan perinteisesti Saaruan rinnealueella kesän yli säilötyn lumen avulla.

Kuusamossa hiihtokausi on pitkä, sillä tulevalla kaudella arvioidaan olevan peräti 220 päivää.

Myös Rukan ensilumenlatu avataan säilölumella pe 11.10. Valaistu latu kulkee Rukan kylästä Kaltiolammelta Kelorinteelle ja samaa reittiä takaisin.

Video: KS

Rukalla laskukauden alkuun ei vaadita pakkasta ja lumetuksen käynnistämistä. Rinteet avataan lumella, jota säilöttiin keväällä talteen noin 112 000 kuutiometrin verran.

– Tällä lumimäärällä saadaan auki kolme täyspitkää laskettelurinnettä, joista ensimmäisenä perjantaina lasketellaan Saaruan rinteessä numero 13. Seuraavat kaksi rinnettä pyritään saamaan auki mahdollisimman pian avauspäivän jälkeen. Tänä syksynä rikotaan jälleen ennätyksiä, sillä edellinen ennätyksellisen aikainen rinteiden avaus oli 5.10.2018, kertoo Rukan paikallisjohtaja Matti Parviainen.

– Näin aikainen rinteiden avaaminen onnistuu meidän säilölumiosaamisen ansiosta. Teemme kauden avaukseen tarvittavat lumet lumitykkien avulla talven parhaimmilla pakkassäillä ja säilömme ne eristeiden alla kesän yli. Tämä on huomattavasti energiatehokkaampaa verrattuna siihen, että lumetus käynnistettäisiin syksyn pikkupakkasilla.

Edellisen talvikauden uutuushissi, gondoli aloittaa myös liikennöinnin perjantaina ja kuljettaa Rukan kylästä Saaruan huipulle ja Ruka Valleyn puolelle laskettelijoiden ja lumilautailijoiden lisäksi myös jalankulkijat ja pyöräilijät. Pyörän kanssa gondolia voi hyödyntää siihen saakka, kunnes maahan saadaan luonnonlumi.

– Lähestyvät syyslomat ovat Rukalla varsin täynnä tekemistä, kun samalle päivälle on mahdollista yhdistää esimerkiksi laskettelua, maastopyöräilyä ja patikointia Rukan ja Oulangan kansallispuiston poluilla.