Ru­ka­jär­vel­le kultaa SM-ki­so­jen kai­kis­sa la­jeis­sa – Koil­lis­maan lau­tai­li­joil­le hyvää me­nes­tys­tä Iso-Syöt­teel­tä

Enni Rukajärvi hallitsi SM-kisoissa kaikkia lajeja. Kuvassa Rukajärvi Iso-Syötteen slopestyle-radalla.
Enni Rukajärvi hallitsi SM-kisoissa kaikkia lajeja. Kuvassa Rukajärvi Iso-Syötteen slopestyle-radalla.
Kuva: Niko Haggman

Iso-Syötteellä kilpailtiin viime viikon lopulla lumilautailun suomenmestaruuksista boarder crossissa, slopestylessä ja big airissa. Kilpailut kestivät torstaista sunnuntaihin ja yhteensä yli sata lumilautailijaa mitteli suomenmestaruustitteleistä neljässä eri ikäsarjassa (Kids, Grom, Rookie ja Open). Kids-sarja (2008 ja myöhemmin syntyneet) nähtiin nyt lumilautailun suomenmestaruuskilpailuissa ensimmäistä kertaa. Aiemmin kaikki nuorimmat ovat kilpailleet Gromeissa.

Big airissa nähtiin suorituksia, mitä ei ole koskaan aiemmin Suomen kilpailuissa nähty. Huomiota keräsi Roni Aallon Groms-sarjassa (2004-2007 syntyneet) tekemä frontside 1080, jolla olisi voitettu tuomareiden mukaan myös seuraava sarja. Miesten avoimessa sarjassa jokainen kilpailija pyöritti 900 astetta tai enemmän ja jokainen viiden parhaan joukossa 1260 astetta tai enemmän. Taistelu kultamitalista oli kahden kauppa. Voittajaksi nousi Mikko Rehnberg. Hänen frontside 1440 sai hivenen paremmat pisteet kuin Kalle Järvilehdon backside tripla 1440.

– Meni yllättävän hyvin. Tuli sellainen frontside tornado heitettyä ja pääsin jaloilleni alas. En ole ennen kotimaan kilpailuissa noin paljon pyörinyt, ja kun Kallekin teki triplakorkin, ei tällaista ole ennen Suomen kisoissa nähty, Rehnberg kertoi kilpailun jälkeen Lumilautaliiton tiedottajalle.

Slopestylen suomenmestaruuksista kilpailtiin lauantaina. Rataan kuului reilejä, eli kaiteita, ja hyppyreitä. Voiton naisten sarjassa vienyt Enni Rukajärvi kehui erityisesti Iso-Syötteellä ensimmäistä kertaa järjestettyä Kids-sarjaa, jossa kilpailivat 2008-syntyneet ja sitä nuoremmat.

– Junioreissakin oli tosi kovaa laskemista, varsinkin Kids-sarjaa oli kiva katsoa: siellä oli hyvää laskemista ja hieno meininki. Loistavalta näyttää lumilautailun tulevaisuus, Rukajärvi kommentoi Lumilautaliitolle kilpailun jälkeen.

Miesten sarjan voittanut Rene Rinnekangas kuvaili Slopestylen tasoa SM-kilpailuissa erittäin kovaksi; toiseksi tullut Mikko Rehnberg ja kolmanneksi laskenut Aleksi Nevakivi olivat molemmat vain alla kolmen pisteen päässä voittotuloksesta. Lajissa maailmalla suursuosion saavuttanut Rinnekangas tituleeraakin Suomea yhdeksi lumilautailun johtavista maista.

Torstain boarder crossissa kilpailemassa oli myös Suomen ainoa lajin maajoukkuelaskija Anton Lindfors. Hän oli ilahtunut nähdessään satapäisen osallistujajoukon. Myös rata sai kelpo arvostelut. Lajin pariin Lindfors kannustaa nykyistä useampia, monilla potentiaalia crossiin riittäisi, mutta harva harjoittelee ja kilpailee tosissaan. Big airin ja slopestylen lisäksi Enni Rukajärvi voitti sarjassaan myös crossissa.

Lumilautailun SM-kilpailut järjestettiin ensimmäistä kertaa Iso-Syötteellä. Paikalliset menestyivät läpi viikonlopun.Iso-Syötteen omia tiimilaskijoita nähtiin kaikissa sarjoissa. Kids-sarjassa kilpaili useita Iso-Syöte Airforcen jäseniä. Grom-sarjassa Iso-Syötettä edustivat Amateur Teamilaiset Roomeo Aalto, Aarni Harju ja Roni Aalto, sekä Rookieissa Juho Virsunen. Open -sarjassa laski Iso-Syötteen oma poika Aleksi Nevakivi, sekä tiimilaskija Kalle Järvilehto.

Iso-Syötteen laskijoiden lisäksi myös Rukan Lumilautailijoiden urheilijat toivat menestystä Koillismaalle. Enni Rukajärven lisäksi mitaleita viikonloppuna juhlivat Milja Jaakkola, Enni Saarela, Aada Hämäläinen, Ada Harinen ja Janni Joenväärä.