Ru­ka­kes­kuk­sel­le val­ta­kun­nal­li­nen yrit­tä­jä­pal­kin­to – Ville Aho: "Isä kat­se­lee tyy­ty­väi­se­nä pilven reu­nal­ta"

Rukakeskuksen toimitusjohtaja Ville Aho kertoo gondolien olleen ensimmäisenä talvena paljon suositumpia kuin he odottivat. Gondolivaunujen määrää kasvatettiin täksi talveksi.
Rukakeskuksen toimitusjohtaja Ville Aho kertoo gondolien olleen ensimmäisenä talvena paljon suositumpia kuin he odottivat. Gondolivaunujen määrää kasvatettiin täksi talveksi.
Kuva: Mikko Halvari

Rukakeskus Oy on saanut valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon. Palkinto luovutettiin myöhään lauantai-iltana Lahdessä pidetyillä valtakunnallisilla yrittäjäpäivillä.

Toimitusjohtaja Ville Aholle palkinnosta tuli upea fiilis.

– Olen todella ylpeä tästä palkinnosta, ja kyllä Ruka on sen ansainnutkin. Palkinto kuuluu koko meidän henkilökunnan lisäksi mielestäni kaikille Rukan yrittäjille, Aho kommentoi.

– Tiedän, että isä olisi arvostanut tätä valtavasti. Nyt hän pilven reunalta katselee tyytyväisenä, Aho sanoo viitaten Juhani Ahoon, joka käytännössä loi nykyisenlaisen Rukan.

Juhani Aho osti Rukakeskuksen 1970-luvun alussa.

– Isä oli yksinyrittäjä, hän oli vastuussa vain itselleen. Me viisi sisarusta olemme vastuussa toisillemme ja 13 lapsenlapselle. Kuusamossa olemme vastuussa paljon isommalle porukalle. Olemme matkailun veturiyritys. Haluamme viedä aluetta eteenpäin.

Ville Aho kehuu aluetta hyväksi paikaksi yrittää.

– Yrittäjäyhteistyö alueella on aina ollut vahva ja hyvä ja jatkossa se on entistä tärkeämpää. Myös yhteistyö kaupungin johdon kanssa toimii tällä hetkellä erittäin hyvin, Aho sanoo.

Rukan ja Pyhän hiihtokeskusten lisäksi Aho Groupiin kuuluu yksityinen lääkäriasema Aava Terveyspalvelut. Yhtiöiden omistus siirtyi vuonna 1998 Juhani ja Eila Ahon viidelle lapselle. Nyt kolmas polvi on astumassa töihin. Työntekijöitä on noin 170.

Bisneksen ydin on hissilippujen myynnin ja hiihtopäivien kasvattaminen. Viimeiset kolme talvea ovat olleet ennätyksellisiä molemmissa tuntureissa, ja toimintaa laajennetaan.

Ympäristöohjelma aloitettiin Rukalla vuonna 2008, ja vuodesta 2018 Ruka on ollut hiilineutraali hiihtokeskus. Juuri aloitettu laajempi vastuullisuusohjelma kattaa myös yrityksen yhteiskunnallisen ja taloudellisen vastuun.

Mistä kaikki sai alkunsa? Lue lisää aiheesta maanantain Koillissanomista.

Rukakeskus Oy

Hiihto- ja laskettelukeskus.

Rukalla ja Pyhällä on myös majoitus-, vuokraamo- ja myymälätoimintaa.

Perustettu: 1972

Perustaja: Juhani Aho

Toimitusjohtaja: Ville Aho

Henkilökunta: noin 170

Liikevaihto: noin 30 miljoonaa euroa