Mainos: Isän­päi­vää juh­li­taan 14.11. On­nit­te­le isää Koil­lis­sa­no­mis­sa, tee il­moi­tus tästä.

Rukalle il­mas­to­pal­ve­lun pro­to­tyyp­pi - so­vel­lus kertoo par­haim­man ajan lu­me­tuk­seen: "Syntyy vä­hem­män kuluja sekä vä­hem­män il­mas­to­pääs­tö­jä"

Rukan hiihtokeskus aloittaa lumetuksessa auttavan ilmastopalvelun prototyypin testauksen tänä talvena, Lapin yliopiston Arktinen keskus tiedottaa. EU-rahoitteisen Blue-Action: Arctic Impact on Weather and Climate -projektissa syntynyt ilmastopalvelu tarjoaa hiihtokeskukselle ennusteita, joiden avulla tykkilumi voidaan tehdä mahdollisimman energiatehokkaasti ja ympäristöä säästäen. Palvelua kehittävät Rukakeskus Oy ja Lapin yliopisto. Hanke kestää ensi vuoden lokakuuhun asti.

Lapin yliopiston Arktisen keskuksen tutkijan Ilona Mettiäisen mukaan ilmastopalvelu on yksinkertaisuudessaan tietokoneella ja älylaitteessa käytettävä sovellus, jonka sääennusteista saadaan apua lumettamispäätöksien tekoon. Ennusteet tulevat Saksan ilmatieteen laitokselta DWD:ltä ja Hampurin yliopistolta.

– Saamme Saksasta kuukausittain uutta dataa. Meillä on nyt käytössä kuuden kuukauden ennuste, mutta sitä voidaan tehdä päivittäinkin, Mettiäinen kertoo.

Ennuste tarjoaa hiihtokeskukselle tilannekuvan siitä, milloin lumetusta kannattaa tehdä. Sääolosuhteet nimittäin vaikuttavat suoraan lumetuksen hintaan: lumetukseen tarvittavassa energiamäärässä voi olla jopa kolmekymmentäkertainen ero minimi- ja optimitilanteeseen nähden, joten paremmilla sääennusteilla hiihtokeskus voi parantaa sekä energiatehokkuuttaan että toimia ilmastoystävällisemmin.

– Ilmastopalvelun avulla on mahdollista ennakoida ja ajoittaa lumetusta parempiin olosuhteisiin. Tästä seuraa kaksi asiaa: syntyy vähemmän kuluja sekä vähemmän ilmastopäästöjä, jos hiihtokeskus käyttää fossiilisia päästöjä, Mettiäinen selventää.

Rukalla ilmastoasiat on otettu tosissaan jo pitkään ja hiihtokeskus siirtyikin hiilineutraaliksi viime vuonna Pyhän hiihtokeskuksen vanavedessä.

Lue juttu kokonaisuudessaan näköislehdestä tai printistä.