Ruo­kai­lun oltava elämys asiak­kaal­le – Rii­pi­set saivat Kuu­sa­mon Vuoden yrit­tä­jä -pal­kin­non

Pizzauuni lämpiää Rukalla heti aamupäivästä. Henrik lisää puita Paavon seuratessa taustalla. Myös yrityksessä asetelma on sama.
Pizzauuni lämpiää Rukalla heti aamupäivästä. Henrik lisää puita Paavon seuratessa taustalla. Myös yrityksessä asetelma on sama.
Kuva: Mikko Halvari

– Tällainen palkinto on mahtava, toteaa Henrik Riipinen heti aluksi.

Yritys palkittiin lauantaina Kuusamon yrittäjäpalkinnolla.

Pizzauunissa loimuaa Rukalla tulet heti aamusta. Pöytiä valmistellaan asiakkaille. Vieressä Kelorinteitä on jo hieman tampattu lumisateiden jälkeen.

Riipisen yrityksellä on jo pitkä historia.

– Vuonna 1982 ostin isältäni Kalevilta yritystoiminnan Kuusamossa ja perustin pizzerian. Sitä ennen yritys oli baari-kahvio, kertoo Paavo Riipinen.

Aika oli pizzakulttuurin rantautumista Suomeen.

– Vaasassa oli avattu hieman aiemmin Suomen ensimmäisiä pizzerioita missä työskentelin, jatkaa Paavo.

Ensimmäinen pizzeria, jonka Paavo Riipinen avasi oli Canto Kuusamon keskustassa Kauppakulmassa. Pizzeria Ruka avattiin 1988 ja on juuri tässä samalla paikalla kelorinteen juurella.

– Ja kyllä, ihan sama rakennus. Olemme tosin laajentaneet välillä.

Vuoden 2013 sukupolvenvaihdoksen jälkeen Paavo on jatkanut hallituksen puheenjohtajana ja Henrik on toimitusjohtajana Riipinen restaurants Oy.ssä.

– Teimme vuonna 2013 isomman kaupan, jolla aloitimme sukupolvenvaihdoksen. Vastuu on myös siirtynyt. Paavo on kuitenkin edelleen tukena, kiittelee Henrik.

– Tärkeää myös on, että henkilökunta on ollut mukana vaihdoksessa. Koen että olen saanut samalla myös heiltä tuen ja luottamuksen.

Tänä päivänä yritykseen kuuluvat viisi ravintolaa: Pizzeria Ruka, RUOK Burger, Kotipizza Ruka, Subway Ruka ja Subway Kuusamo. Yritys työllistääkin kesäisin viidessä ravintolassa noin 20 henkeä ja talvisin 30-35 henkeä.

Ravintolatoiminta kehittyy asiakkaiden toiveita vastaavaksi, jopa toiveet ylittäväksi.

– Ihmiset arvostavat laatua ja käsillä tekemistä. Ruokailutottumukset ovat menneet kansainvälisempään suuntaan ja asiakkaiden odotukset ravintolaruoan suhteen ovat kasvaneet, miettii Henrik.

– Meidänkin tulee katsoa maailmalle ja kehittää toimintaa edelleen.

Pizzeriassa käy vakioasaikkaita vuosikymmenten takaa

– Monien kanssa on ystävystynyt myös henkilökohtaisesti.

Lue lisää maanantain Koillissanomista tai näköislehdestä.