Samalla kertaa herkkää ja voi­ma­kas­ta – Natasha Pozniak maalaa ja valaa tun­tu­rei­den ja ih­mis­ten maail­mat

Etualalla olevan pronssisen patsaan nimi on Tunturitoteemi, teos nimensä mukainen. Takana näkyvän taulun nimi on Haikeus. Paperille maalatussa akvarellissa on kaunis ja lempeä värimaailma, ei ihme että sen nimi on Lumisateessa
Etualalla olevan pronssisen patsaan nimi on Tunturitoteemi, teos nimensä mukainen. Takana näkyvän taulun nimi on Haikeus.
Etualalla olevan pronssisen patsaan nimi on Tunturitoteemi, teos nimensä mukainen. Takana näkyvän taulun nimi on Haikeus.
Kuva: Mikko halvari

Taivalkoskelainen taiteilija Natasha Pozdniak on tuonut Päätalokeskukseen raikkaan tuulahduksen tuntureilta. Tuntureiden ylväästä maailmasta ja muodoista syvästi vaikuttunut taiteilija jatkaa tunturi-aiheen tutkimista ja ilmentämistä maalauksissaan ja veistoksissaan.

Näyttelyn taulut koskettavat, sillä osa niistä on kovin herkkiä ja osa taas vähän pelästyttävänkin voimakkaita. Pronssista tehtyjen patsaiden ideat voi hyvinkin kuvitella lähteneen tuntureiden muodoista.

Näyttelyyn mukaan tulevat tuoreimmat pronssiveistokset syntyivät kesäkuun alussa ja ne kantavat vielä sulan pronssin hehkua muistuttaen tuntureiden kuumista muodostumisvaiheista. Tunturijonot kiipeävät varpailleen ja kääntyvät arkaaisiksi toteemi-muodoiksi veistokissa. Monimerkityksellisyys on läsnä sekä veistoksissa että maalauksissa.

Inspraation antajina ja vuoropuhelun arvokkaina edustajina tavoitellut tunturit ovat löytyneet läheltä ja kaukaa, Karitunturista Pallakseen ja Peltoaivista Paanajärven Kivakkatunturiin. Tuntureiden ja ihmisten maailmojen vastavuoroinen peilaaminen heijastuu teoksista.

Natasha Pozdniak syntyi vuonna 1963 Petroskoissa ja hän on varsinaiselta ammatiltaan psykiatrian erikoislääkäri. Hänellä on sen ohella takanaan varsin mittava ura taidemaalarina ja kuvanveistäjänä.

Tämä näyttely on minun mieleeni. Kaikki teokset ovat kompaktissa tilassa, eikä katsojalla tule ähkyä niiden tutkimisessa. Näyttely on avoinna elokuun loppuun saakka.