Särkeä toi­vot­tiin ja sitähän tuli tonni toi­sen­sa jälkeen – Kur­tin­jär­vel­lä pois­tet­tiin vä­hem­pi­ar­vois­ta kalaa: "Var­sin­kin pientä hyvä saada pois"

<p>Kalastaja Tapio Korhonen ohjaa Juha Korhosen kippaamia kourussa, joka erottelee pienet särjet isoista. Seppo Mustonen Virrankylän kalastuskunnasta seuraa kalan pyyntiä lautalla.</p> <p>Tyyni sää suosii kalastajia, lähellä nollaa oleva ilma taas säilöö kalaa hyvin – muualta tuotua jäätä ei tarvita.</p>
Kalastaja Tapio Korhonen ohjaa Juha Korhosen kippaamia kourussa, joka erottelee pienet särjet isoista. Seppo Mustonen Virrankylän kalastuskunnasta seuraa kalan pyyntiä lautalla.
Kalastaja Tapio Korhonen ohjaa Juha Korhosen kippaamia kourussa, joka erottelee pienet särjet isoista. Seppo Mustonen Virrankylän kalastuskunnasta seuraa kalan pyyntiä lautalla.
Kuva: Mikko Halvari

Kurtinjärven särjet eivät juuri juhlineet tiistai-illan jälkeen, kun kalastajat Juha Korhonen ja Tapio Korhonen laskivat nuottansa luotauksen jälkeen ja aloittivat vähempiarvoisen kalan pyyntinsä kuuden metrin syvyydestä Ollinniemen edustalla.

Keskiviikkoaamuna melkein yksinomaan särjestä koostuneen kalasaaliin määrä on sanalla sanoen valtava: täysiä saaveja on 74, joka tarkoittaa karkeasti laskettuna 4 800 kiloa – ja lisää on luvassa.

– Ei ole kerralla minun muistikuvieni mukaan tullut tästä järvestä näin paljoa, Seppo Mustonen Virrankylän kalastuskunnasta toteaa leveästi hymyillen.

Hymylle on syytä, sillä vähempiarvoisen kalan ottaminen pois järvestä parantaa muiden kalojen elinmahdollisuuksia.

– Särki on ravintoketjun alapäässä. Varsinkin pientä särkeä on hyvä saada pois paljon, sillä ne syövät pieneliöitä ja planktonia, mitä muutkin kalat käyttävät.

Särkiä tuli keskiviikon keskipäivään mennessä jo 4 800 kiloa. Ne menevät kaikki jatkojalostukseen Koillismaan kalatalolle.
Särkiä tuli keskiviikon keskipäivään mennessä jo 4 800 kiloa. Ne menevät kaikki jatkojalostukseen Koillismaan kalatalolle.
Kuva: Mikko Halvari

Kurtinjärveltä pyydetty särkikala päätyy hyötykäyttöön. Suurikokoinen särkiyksilö jatkaa matkaansa Koillismaan kalatalon kautta säilykepurkkiin, pieni jalostetaan eläinten rehuksi.

Kalastajille särki on toivottu kala, sillä se on nyt yksi merkittävimmistä ruokakaloista – siitä tulee säilykkeiden lisäksi massaa, jota myydään ravintoloille ja keittiöille. Hukkaan eivät mene myöskään nuottaan eksyneet muikut, joita on tullut toistakymmentä kiloa.

– Perkasin ne kaikki tuossa illalla, kalastuksessa mukana oleva Jorma Kilpivaara kertoo.

Lue lisää 17.10. printistä tai näköislehdestä.