Sb KuHalle vauhtia Suomen Cupista - nyt jouk­kueel­la on viisi viikkoa aikaa löytää yh­tei­nen kemia ennen sarjan aloi­tus­ta

Sb KuHan joukkue kaudelle 2019-2020.
Sb KuHan joukkue kaudelle 2019-2020.

Kaksi edellistä kautta 5. divisioonassa pelannut ja tälle kaudelle 4. divisioonaan noussut kuusamolainen salibandyjoukkue Sb KuHa avasi kautensa Suomen Cupissa elokuun lopussa. Pelit pelattiin Kempeleen Zemppi Areenalla neljän joukkueen lohkossa, jatkopaikkaan vaadittiin sijoitusta kolmen parhaan joukkoon. Vastassa olivat kolme joukkuetta Oulun suunnalta, Muhoksen Urheilijat (MuhU), Total ja VULPN.

Voittoja kovatasoisesta lohkosta ei tällä kertaa tullut, tärkeää kokemusta ja hyvää harjoitusta sen sijaan saatiin rutkasti lokakuun alussa alkavaa sarjakautta ajatellen.

Ensimmäisessä ottelussa vastaan asettui viime kaudella 3.divisioonan kärkijoukkueisiin kuulunut MuhU. Maalinteon aloitti neljännen minuutin kohdalla MuhU:n Matti Tuomela, mutta hetkeä myöhemmin Joona Nissinen pääsi tasoittamaan pelin Jukka Limman syötöstä. Enempää maaleja ei ensimmäisessä erässä nähty ja peli oli todella tasaista myös torjuntoihin peilaten. Toisessa erässä molemmilla oli omat paikkansa, mutta tehokkaammin paikat käytti MuhU. Henri Honkarinta iski pallon toistamiseen ohi KuHa:n maalilla torjuneen Tommi Pesosen taakse 18 minuutin kohdalla ja kaksi minuuttia ennen erätaukoa Pekka Lindgren maalasi johtolukemiksi 3-1.

Kolmanteen erään lähdettiin hakemaan vimmatusti kavennusosumaa. Kolme minuuttia oli kulunut ja MuhU iski jälleen. 5-1 takaiskumaalin tullessa ajassa 38:37 joukkueen valmentajina toimineet Marko Määttä ja Valtteri Vilppola kokeilivat vielä pieniä ketju –ja taktiikkamuutoksia ottamallaan aikalisällä. Loppukiriä ei saatu missään vaiheessa käyntiin ja MuhU rankaisi viimeisellä kolmella minuutilla ankarasti tehden vielä neljä lisämaalia. Nuorentunut ja loukkaantumisten kiusaama KuHa joutui tyytymään 9-1 tappioon avauspelissään.

Muutaman tunnin tauon jälkeen nollattiin edellinen peli ja lähdettiin hakemaan avausvoittoa, toisessa pelissä vastassa oli niin ikään 3.divisoonajoukkue Total, joka sijoittui edelliskaudellaan keskikastiin omassa lohkossaan. Maaliin KuHa laittoi ensikertalaisen Matti Tauriaisen, jolle ottelu oli ensimmäinen virallinen peli salibandykentillä. Kahdeksannella minuutilla päästiin kokeilemaan ylivoimaa, mutta tällä kertaa ilman tulosta ja ensimmäisessä erässä ei maaleja nähty. Toisen erän alkuun nähtiin salamamaali, kun 14 sekunnin kohdalla Totalin Lassi Rita rokotti kahdella yhtä vastaan hyökkäyksen päätteeksi 1-0 maalin tyhjään reppuun suoraan syötöstä.

Toinen erä oli armotonta kamppailua, eikä maalipaikoilla päästy mässäilemään juurikaan kummassakaan päässä. Torjuntoja koko erässä tuli vain kolme kappaletta ja yksi pelastettu alivoima KuHa:n toimesta. Kolmannessa erässä KuHa:n peli alkoi rullaamaan paremmin ja laukauksia saatiin toimitettua Totalin maalia vartioinutta Tuomas Mankista kohti kuuden laukauksen verran, mutta osoitetta maalin perukoille ei löytynyt millään. Minuutti ennen erän loppua vastustajien ottama pelirangaistus avasi vielä mahdollisuuden pyörittää kuudella neljää vastaan ilman maalivahtia, mutta lisäosumia ei nähty. Lopputuloksena niukka 1-0 voitto Totalin joukkueelle.

Kolmanteen peliin lähdettäessä ottelun panokset olivat selvät. Varsinaisen peliajan voitolla jatkopaikka olisi vielä omissa käsissä, muilla tuloksilla se jäisi haaveeksi. Vastaan asettui VULPN, joka pelaa myös tulevalla sarjakaudella KuHa:n kanssa samassa lohkossa voitettuaan oman 5.divisioonalohkonsa viime kaudella. KuHa sai otteluun vahvan alun kun Jesse Pätsi pääsi tuulettamaan lauantain avausmaaliaan puolen minuutin kohdalla Joona Nissisen alustuksesta. Tasoitus tuli välittömästi reilun minuutin päästä, kun Niko Vattula iski pelivälineen vastustamattomasti KuHa:n maalilla toistamiseen aloittaneen Matti Tauriaisen taakse.

Vajaan viiden minuutin kohdalla Kuusamon joukkueen kuopus, vasta 15-vuotias Joonatan Hyrkäs latasi tulisen rannelaukauksen kohti yläkulmaa ja KuHa siirtyi 2-1 johtoon, nappisyötön tilanteessa tarjoili Perttu Säkkinen. 10 minuutin paikkeilla syntyneet kaksi kotijoukkueen maalia käänsivät kuitenkin taukotilanteen VULPN eduksi 3-2. Toisen erän kolmannella minuutilla hyökkääjän läpiajon estämisestä tuomittu rangaistuslaukaus lisäsi johdon lukemiin 4-2. Hetkeä myöhemmin KuHa joutui epäonnekkaasti alivoimalle pallon osuttu mailan varteen sääntöjen vastaisella korkeudella ja VULPN iski reikäpallon maaliin ylivoimalla jo viidennen kerran.

Tästä ei KuHa hätkähtänyt, kuusi minuuttia myöhemmin oltiin jo maalin päässä. Ensin Miika Hekkalan napakka rystysivallus Joonatan Hyrkkään syötöstä toi vieraat iskuetäisyydelle ja maalihanat avauserässä avannut Jesse Pätsi veivasi upeasti maalin edestä suoraan yläpeltiin. Syötön Pätsin illan toiseen pörsään tarjosi Limma. Erätauolle lähdettiin maalin takaa-ajoasemasta. Kolmannessa erässä vastustajat pääsivät niittaamaan jo kuudennen maalinsa kun erää oli pelattu vajaa minuutti.

39 minuutin kohdalla KuHa:lle avautui ylivoimasauma, mutta harmittava alivoimamaali kotijoukkueelle lisäsi johdon kolmeen maaliin. Hattutempun iskeneen Jesse Pätsin maali Joona Nissisen syöttämänä oli ottelun lopussa laiha lohtu ja lopputuloksena VULPN vei kaksi pistettä 7-5 voitolla.

VULPN, Total ja MuhU keräsivät kaikki kolmessa ottelussaan neljä pistettä ja KuHa:n jäädessä pisteittä tiesi se Suomen Cupin osalta pelien päättymistä. Sb KuHa aloittaakin nyt keskittymisen sarjakauden avaukseen, joka starttaa 6. lokakuuta Oulun Nallisportissa kahdella pelillä.

Vastuuvalmentajana Arto Ollikaista tuuranneen Marko Määtän mukaan Cupin pelit olivat oiva tapa valmistautua kauteen.

– Joukkueeseen on tullut jonkin verran muutoksia ja ketjukoostumuksia sekä yhteistä kemiaa haetaan vielä seuraavat viisi viikkoa ennen sarjan aloitusta. Uudet pelaajat olivat ihailtavan pelirohkeita ja hyviä rauhoittajia. Ja ennen kaikkea meillä on huikeat maalivahdit. Tämä oli tärkeä tuntumareissu.

Fakta

Sb KuHan joukkue kaudella 2019-2020

Kenttäpelaajat Antti Tornberg, Janne Siekkinen, Jukka Limma, Sami Palosaari, Jari Mustonen, Riku Oikarinen, Erkka Moilanen, Pasi Ämmälä, Miikkael Moilanen, Joona Nissinen, Oskari Palosaari, Miika Hekkala, Niko Peltonen, Valtteri Vilppola, Joonatan Hyrkäs, Henri Väisänen, Aappo Kyllönen, Jesse Pätsi, Tero Nikka, Henri Määttä, Perttu Säkkinen, Heikki Korhonen sekä etualalla

Maalivahdit Matti Tauriainen ja Tommi Pesonen.

Päävalmentaja Arto Ollikainen, valmentajat Marko Määttä ja Mika Tauriainen.