Seu­ra­kun­nan kerhot kiel­let­tiin päi­vä­ko­dil­la Po­siol­la – kun­ta­lai­set kum­mis­saan lin­jauk­ses­ta: "Mihin suun­taan Posion kunnan eet­ti­siä ja hen­gel­li­siä arvoja vie­dään?"

Posion päiväkodilla leikit jatkuvat, mutta seurakunnan tilaisuuksia tiloissa ei enää sallita. Kuva on muutaman vuoden takaa lapsi ja mummot -tilaisuudesta. Posion seurakunnan Sana- ja rukouspiiriin kokoontuneet Kalevi Savilaakso, Arja Aapaoja, Hilkka Sutinen, Pirjo Osola, Kaisa Alatarvas ja Aino Vahtola (oik.) ihmettelivät perinteiden murenemista, kun seurakunnan lapsikerhon pitäminen on  kielletty päiväkodilla. Kuvassa kerholaiset laulavat hengellisiä lauluja.
Posion päiväkodilla leikit jatkuvat, mutta seurakunnan tilaisuuksia tiloissa ei enää sallita. Kuva on muutaman vuoden takaa lapsi ja mummot -tilaisuudesta.
Posion päiväkodilla leikit jatkuvat, mutta seurakunnan tilaisuuksia tiloissa ei enää sallita. Kuva on muutaman vuoden takaa lapsi ja mummot -tilaisuudesta.
Kuva: Erkki Ahola

Posion kunnan ja seurakunnan vuosikymmeniä toimineeseen yhteistyösopimukseen on tullut särö. Seurakunnan tilaisuuksia ja kerhoja Posion päiväkodilla ei ole voitu enää jatkaa, sillä päiväkodinjohtaja Pirita Hihnala on ilmoittanut seurakuntaan, ettei lastenohjaajan Lasten hetki –tilaisuuksia enää pidetä päiväkodin tiloissa. Koillissanomien saamien tietojen mukaan kielto on ollut voimassa jo tämän vuoden alusta.

Tieto päiväkodin jyrkästä linjasta hämmästyttää kuntalaisia. Asiasta keskusteltiin esimerkiksi seurakunnan Sana- ja rukouspiiriissä eli keskustelupiirissä.

– Päiväkodilla seurakunnan lastenohjaajan toimesta kerran viikossa pidetyt Lasten hetki –kerhot on jouduttu lopettamaan, kun uusi päiväkodinjohtaja on niiden pitämisen kieltänyt. Seurakunnasta ei saada päiväkodille myöskään mennä laulamaan hengellisyyteen viittaavia joululaulujakaan, keskustelupiiriin osallistuva Pirjo Osola ihmettelee.

– Mihin suuntaan Posion kunnan eettisiä ja hengellisiä arvoja viedään? Tämä on johtamassa samalla kylmään yhteiskuntaan, kun pehmeät kasvatusarvot romutetaan, Osola harmittelee.

Virkavapaalla olevaa päiväkodinjohtajaa Pirita Hihnalaa ei tavoitettu kommentoimaan asiaa. Hihnalan sijainen Päivi Orjasniemi pyysi ottamaan yhteyttä perusturvatoimen toimialajohtaja Marjo Paloniemeen.

– Olemme sopineet yhteistyöstä seurakunnan kanssa sopimuksella ja siihen liittyvällä yhteisellä toimintasuunnitelmalla. Teemme edelleen hyvää yhteistyötä seurakunnan kanssa. Varhaiskasvatuksessa toteutetaan katsomuskasvatusta varhaiskasvatuslain ja asetuksen ja opetushallituksen ohjeen mukaisesti eli ohjeesta varhaiskasvatuksen katsomuskasvatuksen toteuttamisesta ja uskonnollisista -tilaisuuksista, palvelujohtaja Marjo Paloniemi sanoo.

Paloniemen mukaan päiväkodin johtaja ei linjaa yksin, eikä tee päätöksiä yksin, vaan toiminta perustuu lakeihin ja asetuksiin. Hän muistuttaa, että uusi varhaiskasvatuslaki astui voimaan 1. elokuuta 2018, jossa katsomuskasvatuksesta säädettiin.

– Kirkkohallituksen sivuilla on kumppanuuden korit -ohjeet, joiden perusteella toteutetaan kasvatuksen yhteistyötä seurakunnan ja kunnan välillä. Lasten osallistumisen seurakunnan järjestämään hengelliseen tilaisuuteen päättävät vanhemmat. Päiväkoti ja koulu informoivat etukäteen vanhempia seurakunnan järjestämistä tilaisuuksista. Teemme siis edelleen yhteistyötä kunnan kanssa, Posion kirkkoherra Leena Pudas sanoo.

Lue juttu kokonaisuudessaan näköislehdestä tai printistä.