Joko luit: "Sil­loin räjähti rengas ja rupesi nä­ky­mään liek­ke­jä" – katso kuinka Posion pa­lo­mie­het tal­tut­ti­vat lii­ken­ne­pa­lon

Minne mennä: Ka­rao­ke­kar­ne­vaa­lit Ru­kal­la, nuo­ral­la­tans­sia Kuu­sin­ki­joen Myl­ly­kos­kel­la – katso Koil­lis­maan ta­pah­tu­mat

Mainos: Syksyn supertarjouksena Koillissanomat Digi 4 kk vain 29 €, tilaa tästä!

Seu­ra­kun­nas­sa voi oppia vaikka kok­kaa­maan – Nuo­ri­so-oh­jaa­jan työn pää­pai­no kui­ten­kin nuorten ta­voit­ta­mi­ses­sa ennen on­gel­mien kas­va­mis­ta

Pöydän päässä istuva Eva-Maria Mustonen ja kokkikerhon ohjaajat Anna Kuukasjärvi ja Anna-Riikka Wikstedt kertovat tytöille, miten lämpimiä leipiä valmistetaan.
Pöydän päässä istuva Eva-Maria Mustonen ja kokkikerhon ohjaajat Anna Kuukasjärvi ja Anna-Riikka Wikstedt kertovat tytöille, miten lämpimiä leipiä valmistetaan.
Kuva: Sisko Ojajärvi

Tammikuun alussa aloitti Taivalkosken seurakunnassa nuorisotyönohjaajan puolen vuoden viransijaisuuden Muhokselta kotoisin oleva Eva-Maria Mustonen.

Asuntoa ei Eva-Marialle tahtonut Taivalkoskelta löytyä, joten hän kulkee nyt työssä Syötteeltä, jossa vanhemmilla on Naamangan alueella mökki.

Nuorisolla on asiat Taivalkoskella pääsääntöisesti hyvällä tolalla.

– Tosin täysin ongelmatonta ei täälläkään ole. Seurakunnan nuorisotyö pyrkii tavoittamaan alueen nuoret ennen kuin ongelmat kasvavat todella isoiksi.

Mustonen työskentelee Taivalkoskella siis lasten ja nuorten parissa.

Työaikaa nuorisotyönohjaajalla ei ole, koska työtehtävät sijoittuvat pääosin iltaan. Nuorisotyönohjaajan työ on seurakunnassa työajatonta juuri erilaisten työpäivien vuoksi.

Pojille on kerran viikossa muun muassa kokkikerho ja tytöille kaksi ryhmää keskiviikkoisin.

Toimittajan vieraillessa seurakunnan tiloissa keskiviikkoiltana, tytöt kokkasivat innokkaina lämpimiä voileipiä.

Taivalkosken seurakunnan yhteydessä on myös partio, jonne Mustonen haluaisi saada nykyistä enemmän aikuisia ohjaajia. Kaunis luonto tarjoaisi oivalliset puitteet ulkoharrastuksille.

– Vapaaehtoisten avulla voisimme laajentaa toimintaamme nykyistä monipuolisemmaksi.

Eva-Marialla on takanaan sekä historian että teologian opinnot ja tulevaisuudessa hän haaveilee papin ja sielunhoitajan työstä.

Mustonen kyllä ymmärtää ja samalla suree Pohjois-Pohjanmaan seurakuntien vaikeata tilannetta, kun väki vähenee ja talous on tiukoilla.

– Seurakunnat joutuvat kiristämään kukkaron nyöriä ja siksi papin virkoja on jouduttu vähentämään. Avoinna oleviin pappien virkoihin on paljon hakijoita Oulun hiippakunnassa, Mustonen pohtii.